En el seu vol de tornada des d'Irlanda cap a Roma, el papa Francesc va oferir una conferència de premsa en la qual un periodista li va preguntar què els diria als pares que identifiquen tendències homosexuals en els seus fills. Davant d'aquesta pregunta, el pontífex va assegurar que "resaria, no condemnaria, dialogaria, comprendria i els deixaria espai".

Després el papa Francesc va afegir, com recullen diversos mitjans argentins, que recomanava recórrer a la "psiquiatria" quan els pares constatin una tendència homosexual en els seus fills des de la infantesa. "Quan això es manifesta des de la infantesa, hi ha moltes coses per fer per mitjà de la psiquiatria, per veure com són les coses. Una altra cosa és quan això es manifesta després dels 20 anys", va dir el Papa.

Unes declaracions polèmiques que han estat rebutjades àmpliament per organitzacions per la defensa dels drets LGBTI. "Quan l'Església oblida que l'homosexualitat no és una malaltia i el papa Francesc autoritza comentaris psiquiàtrics que ja han patit persones LGBT durant massa temps, tenim raó en preocupar-nos!", va publicar l'organització SOS homophobie el dilluns en un comunicat de premsa.