La pancarta per la llibertat dels presos polítics ha tornat al balcó del Palau de la Generalitat un cop celebrades les eleccions municipals i europees del 26-M. El president de la Generalitat, Quim Torra, va acordar retirar el 22 de març passat davant l'ultimàtum de la Junta Electoral Central, que va ordenar els Mossos d'Esquadra a retirar les pancartes reivindicatives dels edificis de la Generalitat.

Precisament el president Quim Torra va declarar el passat 15 de maig davant del TSJC arran de la querella per desobediència presentada per la Fiscalia de Catalunya, a petició de la Fiscalia general de l'Estat, per incompliments de les resolucions de la JEC que li ordenava la retirada de símbols en favor dels presos polítics dels edificis públics de la Generalitat.

Després de declarar davant del TSJC, el president Torra va denunciar la parcialitat manifesta i intencionalitat política de la JEC davant dels independentistes. "El president de la Generalitat no pot defallir mai en les conquestes de drets i llibertats, i si la democràcia espanyola no aguanta aquesta defensa en pagaré el preu que calgui", va advertir.