Ni els pares han donat crèdit a l’èxit de mobilització. Pamplona s’ha convertit aquest dissabte en un clam unitari per la llibertat dels vuit joves d’Altsasu, un crit inequívoc contra la repressió i la injustícia. Desenes de milers de persones arribades d’arreu han desbordat el centre de la capital navarresa després que l’Audiència Nacional els condemnés a penes que sumen 76 anys de presó i 100.000 euros d’indemnització per una baralla de bar a altes hores de la matinada.

Amb els pares dels joves d’Altsasu al capdavant, sota la pancarta “No és justícia”, la capçalera ha començat el recorregut a l’estadi d’El Sadar a les cinc de la tarda, des d’on ha avançat fins a la cèntrica avinguda de Zaragoza, que ha recorregut sencera. Ha acabat a tocar de la plaça de la Libertat. Durant tot el recorregut, els familiars han rebut el suport de desenes de milers de persones, que han exigit constantment “llibertat pels d'Altsasu”.

A Pamplona hi han arribat manifestants des de tot Navarra i el País Basc, però també des d’altres punts de l’estat espanyol. La capdavantera ha estat la delegació catalana. A la capital navarresa, hi han arribat busos des de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona, Terrassa, Sabadell, Manresa, Tortosa, la Seu d’Urgell i moltes altres ciutats. S’hi han pogut sentir crits com “llibertat presos polítics” o “els carrers seran sempre nostres”. També hi han arribat persones des de Madrid.

La plataforma dels familiars ha començat els parlaments enviant una abraçada calorosa als set joves que estan empresonats en presons madrilenyes. “Sou lluny, però resistiu, perquè ho aconseguirem”, han assegurat. Han denunciat una “maquinària impulsada pels aparells de l’Estat” que han provocat “dolor a tot un poble”. S'han referit al recurs de la fiscalia per condemnar-los per terrorisme en termes de “crueltat” i “sadisme”. "Això no és justícia", han dit.

A l’escenari també ha pujat Nekane, mare d’Aratz, empresonat a Soto del Real. Ha fet arribar unes paraules del seu fill: “Ens ha dit que està expectant de la resposta de la manifestació i que, malgrat la distància i els murs, sent el suport de tots vosaltres”. I hi ha afegit les seves: “Deixar un fill a la presó és terrible i encara més quan no hi hauria de ser”. La mare s’ha compromès a treure’ls de la presó.

Els pares també han llegit una carta d'Adur, un altre dels joves presos, que denuncia que el judici ha estat un “circ” i la sentència, un “cop”. “Hem vist de nou el veritable rostre de l’Audiència Nacional, que es fa servir per negar els problemes polítics”, critica la missiva. Igualment, denuncia que la justícia espanyola també ha enviat el Govern de Puigdemont a la presó i l’exili. Agraeix els suports rebuts de tot l’estat espanyol, “especialment d’Euskal Herria i Catalunya”.

La màxima autoritat present a la manifestació ha estat la portaveu del govern navarrès, María Solana, que ha defensat la participació “per demanar justícia i proporcionalitat”. En aquest sentit, ha dit que és “responsabilitat d’una institució com el Govern de Navarra acompanyar la societat en aquesta reivindicació”. També hi ha assistit l’alcalde de Pamplona, Joseba Asirón, d’Euskal Herria Bildu.