La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha criticat l'intent de criminalitzar l'entorn de Carles Puigdemont mitjançant contactes amb ciutadans russos, ja que es fan servir per "desacreditar el moviment independentista" i es basen en "informes de la Guàrdia Civil que han alimentat la instrucció del jutge Aguirre".

Tot i això, Paluzie ha admès que l'independentisme no pot ser "naïf": "No podem negar-nos a tenir relacions amb estats que no siguin totalment demòcrates". "Si algun dia declarem la independència, no podem tenir el vot en contra de Rússia", ha remarcat, quan ha recordat que "la Unió Europea té relacions" amb aquest país.

La Diada serà un termòmetre

Paluzie també ha parlat sobre les manifestacions d'aquesta setmana. Després d'un any molt dur, amb poques mobilitzacions en clau independentista, la Diada 2021 servirà de "termòmetre" del moviment. Així ho ha expressat la presidenta de l'Assemblea en una entrevista aquest dilluns al programa Aquí, amb Josep Cuní (SER Catalunya), on ha remarcat que la manifestació d'enguany és important perquè significa "la represa de la mobilització".

D'aquesta manera, de la Diada quedarà "el que vulgui expressar la ciutadania", ha dit Paluzie. Concretament, la presidenta de l'ANC ha dit que la jornada serà un "termòmetre dels sentiments" de la gent sobre els partits polítics i la seva actitud envers la independència.

Paluzie, optimista amb l'assistència

Paluzie ha descartat, en canvi, que la Diada sigui un termòmetre sobre l'estat de l'independentisme, tot referint-se a la baixa assistència que es preveu a la manifestació. "Ja contem que aquest serà el titular de la premsa, però mirem quantes mobilitzacions massives hi ha hagut amb la pandèmia", ha assenyalat. A més, s'ha mostrat optimista: "Confio que hi hagi gent".

La presidenta de l'Assemblea ha assegurat que la manifestació serà "clàssica", en el sentit que "hi haurà moviment": "Baixarem per la Laietana i anirem a la Ciutadella". D'aquesta manera, Paluzie ha recomanat l'ús de la mascareta, tot i que la manifestació estarà esponjada. Igualment, ha assegurat que s'instal·larà un escenari fora del parc per evitar que es tanquin les portes.

mapa anc

El recorregut de la manifestació de la Diada 2021 / ANC

La gent aprofitarà la Diada per manifestar els seus sentiments envers els partits polítics, però Paluzie ja ho ha fet avui. Ha retret la manca de determinació política del 27 d'octubre de 2017, quan el president Carles Puigdemont va declarar la independència. "No hi havia determinació, la declaració es va fer per no perdre les eleccions següents", ha criticat.

Aleshores, Paluzie vol que es culmini "el procés amb una declaració d'independència efectiva". És per això que l'ANC promou iniciatives a cavall entre la gestió ordinària i l'avenç del moviment independentista. Entre aquestes iniciatives destaquen la sobirania energètica i fiscal, segons ha assenyalat Paluzie sobre el full de ruta independentista que ha de seguir el Govern.

 

Imatge principal: La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie / ACN