"S’està a la presó i a l’exili per no haver fet la independència i no ser un estat independent". Aquesta és la sentència que la recentment reescollida presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, va assegurar aquest dissabte a la nit en una entrevista al FAQS de TV3 sobre la celebració del referèndum de l'1-O i l'octubre del 2017. Per a Paluzie, hi ha presos polítics i exiliats a Catalunya no per haver celebrat el referèndum en si, sinó que hi són perquè el Govern no va implementar el mandat democràtic que va sortir del referèndum.

Sobre la gestió del mandat un cop superat l'1-O, Paluzie lamenta que es van veure les febleses de l'independentisme per la gestió d'aquell mandat i assegura que el que ha buscat l'ANC és compensar aquestes febleses i canalitzar-les a través de la societat civil.

La via unilateral, la més realista

En aquesta mateixa línia, Paluzie va defensar que la via més desitjable cap a la independència de Catalunya és, efectivament, pactar-la amb l'Estat, alhora que també va lamentar que aquesta via és la menys realista. És per això que la presidenta de l'Assemblea defensa la via unilateral per tal d'aconseguir que Catalunya esdevingui un Estat.

Els motius per aquesta proposta, explica la líder de l'ANC, són perquè l'Estat espanyol no reconeix ni reconeixerà mai Catalunya ni com una nació ni com un subjecte polític. Aquesta afirmació és basa en la retallada de l'Estatut del 2006 on, al preàmbul del mateix, s'hi reconeixia Catalunya com una nació i el Congrés dels Diputats i posteriorment el Tribunal Constitucional ho van escapçar.

Ara bé, aquesta via unilateral, segons Paluzie, ara mateix no es pot portar a terme ja que els partits independentistes, JxCat, ERC i la CUP, no estan es disposició de proclamar la independència. Segons la líder de l'ANC, això es dona al fet que l'independentisme no està unit i hi ha estratègies diferents, com s'ha demostrat en la votació del suplicatori de Laura Borràs, i insta a les formacions a trobar aquest camí cap a la independència.

Escepticisme amb la Mesa de Diàleg

L'escepticisme sobre la utilitat de la Mesa de Diàleg amb el govern espanyol també és un altre motiu pels quals l'ANC creu que la via pactada no és gens realista de cara a mirar cap a la independència. Segons explica Paluzie, aquest escepticisme ha augmentat durant la pandèmia del coronavirus ja que l'Executiu de Pedro Sánchez, enlloc de coordinar-se amb les Comunitats el que ha fet ha estat recentralitzar competències. Per això no creu que en aquesta Mesa es pugui parlar d'autodeterminació ni molt menys negociar un referèndum.

És per això que l'ANC ha plantejat un nou full de ruta cap a la independència sense cap data límit que es posaria en marxa quan l'independentisme superés el 50% dels vots en unes eleccions al Parlament, cosa que fins ara encara no s'ha donat mai. Mentrestant, assegura Paluzie, l'ANC vol que des de la societat civil es "debilitin" els tentacles de l'Estat espanyol a Catalunya a través de companyes com Eines de País, que va portar a l'Assemblea a guanyar les eleccions a la Cambra de Comerç de Barcelona. 

De cara a obtenir aquest 50% dels vots en unes eleccions la presidenta de l'Assemblea ha lamentat que en els últims dos anys l'independentisme hagi perdut el sentiment de victòria i hagi tornat al victimisme davant de l'Estat. És per això que ha demanat deixar de banda aquest victimisme que ha tornat, com per exemple amb els presos o la gestió de la pandèmia, per poder recuperar aquesta sensació de victòria.