La reelecció d'Elisenda Paluzie per a la presidència de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), per més del 85% dels vots del secretariat, és tan aclaparadora que hauria de concloure qualsevol debat a l'organització. Paluzie, que ja va ser la més votada pels membres de l'ANC diumenge passat i va superar en gairebé un miler de vots l'exdiputat de la CUP Antonio Baños, té al davant dos anys de mandat i dos punts principals en el seu programa: una fiscalització més gran dels partits independentistes i el suport electoral tan sols a aquelles formacions que apostin per la via unilateral per assolir la independència.

ANC i Òmnium han estat les dues entitats cíviques que han canalitzat les ànsies de més llibertat d'un ampli sector de la societat catalana des del 2012, llavors presidides per Carme Forcadell i Muriel Casals. La primera compleix avui condemna a la presó de Wad-Ras per sedició i la segona va morir el 2016 víctima d'un desgraciat accident. A Forcadell i Casals les van succeir Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que, igual que l'expresidenta del Parlament, són a la presó de Lledoners. El testimoni el van recollir Elisenda Paluzie i Marcel Mauri amb desigual fortuna, ja que mentre la primera organització no ha pogut escapar de dissensions internes periòdiques, Òmnium ha transitat aquesta última etapa amb el mateix consens intern dels últims anys. També han anat adoptant estratègies diferents: la primera intentant marcar de prop els partits independentistes i la segona fent més de paraigua de tots ells i buscant recosir discretament diferències.

Paluzie té carta blanca després de la reelecció per desenvolupar el seu programa i el seu principal punt, que no és cap altre que l'aposta per la unilateralitat. Amb l'actual mapa de partits i les diferents estratègies de cadascun, aquest objectiu, ara com ara, no sembla probable, ni possible. Tampoc no és recomanable que l'ANC s'acabi presentant pel seu compte a les pròximes eleccions catalanes, atès que es corre el risc que la dispersió del vot sigui tan alta que la victòria en vots acabi sent penalitzada en el còmput d'escons.

Per tant, la nova ANC i el tàndem que la dirigirà, Paluzie i David Fernàndez Aguilera —actual vicepresident del Cercle Català de Negocis—, si vol que la seva estratègia no embarranqui, haurà d'aprofitar els ànims renovats de la victòria per empènyer amb més ganes que en el passat a través del camí traçat i intentar recuperar més dosis d'autoritat i de consens. El 85% dels vots aconseguits és un senyal positiu i un innegable missatge de suport per part de l'organització.