Elisenda Paluzie serà la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per dos anys més. Així ho han decidit aquest dissabte els 77 membres del nou secretariat nacional per un ampli percentatge, segons han confirmat fonts de l'organització a ElNacional.cat. Paluzie ha obtingut el 86,1% del suport del secretariat (63 vots).

Paluzie ja va ser la secretària més votada en les eleccions del darrer cap de setmana, en què va obtenir 6.078 vots. En segona posició es va situar el periodista i exdiputat de la CUP, Antonio Baños, amb 5.283 vots, i en tercera posició la impulsora de la campanya que va guanyar les eleccions a la Cambra de Barcelona, Montse Soler Prat, amb 4.687 vots.

D'aquesta manera, Paluzie s'ha imposat de manera contundent a Soler, candidata afí al president de la Cambra, Joan Canadell, que en els últims dies s'havia postulat com a alternativa a l'actual direcció de l'entitat. Soler només ha pogut aconseguir el 17,6% dels vots (10).

David Fernàndez Aguilera, nou vicepresident

El vicepresident de l'entitat serà David Fernàndez Aguilera, actual vicepresident del Cercle Català de Negocis, que ha rebut el 68,9% del suport, davant del 17,6% que ha aconseguit el secretari Salvador Vergés. Tot i que Fernàndez va rebre el suport públic de Canadell abans de les eleccions al secretariat, en els últims dies s'hauria situat més a prop de l'actual presidenta. El ja actual vicepresident de l'entitat coincideix amb la immensa majoria del secretariat nacional en què l'organització s'ha de mostrar més contundent amb els partits.

Fernàndez, doncs, substituirà Pep Cruanyes, qui fins ara havia estat el número dos de l'entitat. Precisament, Cruanyes va dir fa pocs dies en declaracions a aquest diari que durant els darrers dos anys en què ell i Paluzie van prendre la direcció, l'entitat havia passat "de fer accions per respondre la repressió a assumir que la repressió forma part de l’Estat” i a "utilitzar aquesta repressió per denunciar l’Estat internacionalment”.

En els darrers dies, Paluzie s'havia mostrat molt satisfeta amb la constitució del nou secretariat, en constatar que no hi havia "cap secretari amb carnet de partit". Aquestes declaracions van arribar en un moment en què l'ANC, amb la unilateralitat al seu full de ruta, vol tornar a ser l'eina de pressió cap als partits independentistes, ara immersos en el diàleg amb el govern espanyol.

Tresorer i secretari

Al llarg de la tarda, el secretariat han designat qui ha d'ocupar els altres dos càrrecs orgànics de l'entitat. Així doncs, s'ha escollit a Carles Xavier Gómez com a tresorer i Patricia Sierra com a secretària. Ambdós ja eren secretaris en la darrera etapa.