L'Estat ha de fer una proposta per a Catalunya i no a la inversa. Així ho ha considerat la líder de l'ANC, Elisenda Paluzie, que ha apostat perquè sigui el govern espanyol qui posi sobre la taula una oferta per resoldre el cas català. "Només podem escoltar una proposta de referèndum acordat. I l'oferta l'ha de fer l'estat, perquè nosaltres ja hem fet el referèndum", ha defensat Paluzie en declaracions a El Suplement de Catalunya Ràdio.

La presidenta de l'ANC considera que l'independentisme ha d'estar obert a escoltar una proposta de referèndum pactat per part de l'Estat, encara que no té confiança que es produeixi. "L'únic que podem escoltar és una oferta de referèndum pactat i tutelat internacionalment", ha sentenciat Paluzie.

No obstant això, des de l'ANC no tenen gaire esperances en una via pactista amb l'Estat. De fet, per a Paluzie, és exactament el mateix la proposta que pugui venir de PP, PSOE i Ciutadans. Per a Paluzie, l'obligació de l'independentisme és escoltar i negociar una propoosta, però creu que en definitiva "aquesta proposta no arribarà, ni està ni se l'espera".

El futur de l'ANC

Després del l'assemblea d'Òmnium Cultural d'ahir, en què es va reelegir Jordi Cuixart com a president de l'entitat i es va marcar el diàleg com a full de ruta de l'independentisme, ara l'ANC considera que ha de plantejar en un nou escenari els objectius "irrenunciables" de l'entitat sobiranista, en què encara està marcada com a fita la República catalana.