Els socis d'Òmnium Cultural han reelegit aquest dissabte Jordi Cuixart com a president de l'entitat tot i el seu empresonament a la presó de Soto del Real. L'organització ha triat un dia simbòlic, quan es compleixen vuit mesos que el líder es troba entre reixes, per a reivindicar el seu llegat al capdavant de l'entitat. La presidència de Cuixart era l'única candidatura presentada.

L'assemblea, que ha comptat amb una participació multitudinària, ha comptat amb la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, que a més de ser soci d'Òmnium, també va ser-ne el seu president entre juliol i desembre de 2015.

El vicepresident, Marcel Mauri, ha pres especial protagonisme en absència de Cuixart, esdevenint un cop més la cara visible d'Òmnium. De fet, la renovació de Cuixart suposa també la repetició de Mauri com la seva mà dreta i el manteniment de gran part de la junta directiva de l'entitat.

99,9% a favor

La candidatura de Cuixart era l'única que s'ha presentat i els socis han respòs expressant el suport al líder d'Òmnium. Un 99,9% dels socis que han emès el seu vot l'han reelegit (28.151 de 28.183 vots), segons els resultats provisionals anunciats per l'entitat.

De la mateixa manera, el vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, també ha rebut el suport de la majoria dels vots: 27.942.

La fórmula Cuixart: perseverança i diàleg

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha fet una crida a no renunciar a les aspiracions independentistes i al mateix temps a defensar el diàleg amb l'Estat. Ha estat en una carta feta pública en la mateixa assemblea. Cuixart, que compleix avui vuit mesos a la presó de Soto del Real, ha defensat la figura dels presos polítics com a "palanca democràtica" per internacionalitzar el procés i no els veu com un símbol de "derrota" o "renúncia".

La carta de Cuixart, llegida per l'actor Joan Crosas, ha rebut un llarg aplaudiment dels socis i polítics assistents, entre els quals hi havia el president de la Generalitat, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

En la seva missiva, Cuixart ha reclamat a l’Estat que aturi en el seu intent "d'aturar el moviment sobiranista per la via de la repressió" i ha demanat "seguir abanderant l’oferta de diàleg permanent". Això sí, sense fer cap renúncia dels objectius independentistes que sosté que amb la perseverança s'aconseguirà l'assoliment de la República catalana "tard o d'hora".