La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat que les mobilitzacions popular per commemorar l'1-O demostren el "valor" que s'atorga al referèndum "tant per la victòria que va representar" com pel "deure" de fer complir el seu mandat.

"El missatge als polítics és ben clar. La gent està disposada, mobilitzada, no renuncia a l'1-O, i us demana que feu la independència", ha assegurat en declaracions als mitjans des de Sant Julià de Ramis. Paluzie ha dit que les marxes que es fan aquest dissabte arreu del país insten a "mantenir la mobilització i la pressió" per "poder preparar una declaració d'independència efectiva".

La presidenta de l'ANC ha afirmat que tot i que els protestes es fan en llocs on hi va haver una forta actuació policial, l'objectiu és destacar "el coratge de la gent". "La idea no és recrear-se en la violència policial, sinó en el coratge de la gent. Malgrat la violència, l'Estat no se'n va sortir, i hi va haver urnes i paperetes pràcticament arreu", ha assegurat Paluzie. "Es va votar i es va guanyar", ha remarcat.

 

Aquest divendres, Paluzie va participar a l'acte que es va celebrar a la Catalunya Nord i també va reivindicar recuperar la unitat i la "força": "Tornarem, tornarem a exercir aquesta força". La presidenta de l'ANC va reconèixer que la llibertat "té un cost" però va instar a vèncer "amb resistència, combat democràtic la barreja de realisme i imaginació" que van permetre el referèndum.

En l'acte per commemorar el quart aniversari del referèndum, les entitats van escollir Illa, a la Catalunya del Nord, perquè va ser el lloc on van estar les urnes "durant setmanes" i que va permetre que es pogués votar als col·legis electorals durant l'1-O. "Si aquell 1-O vam saber perdre la por va ser perquè vam aprendre que junts ho podem tot, no ho oblidem, va ser possible perquè estàvem units", va afirmar el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

Milers de persones, en marxa

Milers de persones participen a les marxes convocades per l'ANC, la primera de les quals ha començat a les 6 del matí a Fraga i la segona ha sortit a les 8:00 h de Sant Julià de Ramis.

La marxa que ha sortit de Fraga, la Marxa de Ponent, va direcció Lleida, i la iniciada a Sant Julià de Ramis (on havia de votar el president Carles Puigdemont l'1 d'octubre de 2017), la Marxa Nord, finalitzarà a Aiguaviva.

Les marxes estan encapçalades per pancartes amb els missatges "1-O, lluitem y guanyem la independència" i "Països Catalans lliures i sobirans". La tercera marxa, la Marxa Centre, començarà a les 14:00 hores a Vinaròs i acabarà a Sant Carles de la Ràpita.

Identificacions de la Guàrdia Civil

Des de l'ANC de Lleida s'ha denunciat que abans d'arrancar la marxa, a les 6 del matí, diversos agents de la Guàrdia Civil han identificat alguns dels participants a l'activitat

 

Foto principal: La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie / ACN