La Catalunya Nord va tenir un paper importantíssim en la preparació del referèndum de l'1-O amagant les urnes de la policia espanyola. Per això, quatre anys després d'aquell dia, l'Assemblea ha volgut retre homenatge a aquesta part dels Països Catalans en un acte celebrat aquest divendres al municipi d'Illa.

Amb crits d'independència, 'ni oblit ni perdó' i 'ni França ni Espanya, Països Catalans', els assistents a l'acte han reivindicat el referèndum d'autodeterminació i han homenatjat alguns dels voluntaris nord-catalans que van amagar les urnes fins al darrer moment.

Jordi Cuixart, Laura Borràs, Elisenda Paluzie acto catalunya nord 1 octubre / anc

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, entre Paluzie i Cuixart / Foto: Assemblea

A l'acte, que hi han assistit presencialment expresos com l'exconseller de Presidència Jordi Turull, l'actual secretari de Junts, Jordi Sànchez, i el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, també hi ha intervingut a través d'un vídeo el president a l'exili, Carles Puigdemont, que no ha pogut viatjar fins a Illa perquè dilluns ha de ser a Sàsser per declarar davant del jutge.

Puigdemont: "No defallim"

"Gràcies a la Catalunya Nord va ser possible fer-nos amb una victòria històrica contra un Estat que ho va disposar tot perquè no se celebrés aquella jornada", ha agraït Puigdemont. El president ha denunciat la repressió i la violència que va exercir l'Estat des d'aquell dia i ha cridat a "seguir recorrent aquest camí que canvia el destí de Catalunya". "No defallim en llegar a les futures generacions la República de justícia social, solidaritat i fraternitat que vam votar. L'1-O va ser una victòria sense complexos. L'Estat ho sap i per això intenta neutralitzar els efectes amb el que ara en diuen 'girar full'", ha conclòs.

 

La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha agraït a Illa que aprovés la primera moció de suport al referèndum el 27 de setembre del 2017 i ha instat a prendre's la repressíó com un "estímul per lluitar per la independència". "El dret a la independència ens el guanyarem amb persistència", ha afegit tot cridant a teixir l'estratègia independentista d'una "barreja de realisme i imaginació que vam aplicar tan bé fa quatre anys".

Discursos contra la taula

Tant Cuixart com l'alcaldessa del municipi nord-català de Banys d'Arles, Marie Costa, han pronunciat discursos força contraris a les condicions amb què s'està celebrant la taula de diàleg entre l'Estat i la Generalitat.

El president de l'entitat cultural ha afirmat que l'1-O és un "patrimoni de valor incalculable que no ens hem de deixar manllevar". També ha recordat que la Catalunya Nord va ser la terra que va acollir els primers independentistes represaliats durant la dècada del 90. Per últim, ha alertat que "la unitat és imprescindible si volem avançar" i ha reivindicat que fins que l'Estat no demani perdó "no hi ha negociació possible"

Costa, per la seva banda, ha lamentat que la Catalunya Nord també viu sota "el centralisme" francès. "L'1-O es va donar la imatge al món que Catalunya és una colònia espanyola. El referèndum l'hem guanyat, no ho oblidem. Què vol dir pactar quan s'exclou prèviament l'únic objecte de la negociació? Ni taula de diàleg ni 'no' al referèndum. Ni oblit ni perdó", ha proclamat entre forts aplaudiments.

alcaldesa dels Banys d'Arles, Marie Costa ACTO CATALUNYA NORD 1O

L'alcaldessa del municipi nord-català de Banys d'Arles, Marie Costa / Foto: Assemblea

Per últim, el president de l'AMI, Jordi Gaseni, ha qualificat l'1-O com "l'acte de sobirania més important en la història recent del nostre país" i ha vaticinat que l'Estat cometrà més errors com el que va cometre l'1-O exercint la violència contra la població. "És cosa nostra garantir que hi hagi més accions de sobirania com l'1-O. Amb els municipis de l'AMI hi podeu comptar", ha dit.

Caravana amb urnes

En acabar l'acte està previst que una caravana de vehicles traslladin simbòlicament algunes urnes de l'1-O fins a Figueres travessant -un altre cop- la frontera entre Espanya i França. Un cop allà, se celebrarà un concert de Ginestà i Xavi Sarrià.

 

Imatge principal: acte de l'Assemblea celebrat a la Catalunya Nord / Foto: Assemblea