L'ANC espera igualar les xifres d'assistència a la manifestació de la Diada respecte a les edicions anteriors. Per ara, ja són 75.000 persones les que s'han inscrit en els diferents trams de la mobilització, que l'11 de setembre tindrà lloc a la plaça d'Espanya. La presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, ha dit en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio que espera augmentant el nombre i arribar "al milió de manifestants, com altres anys".

Quan falten 13 dies per la Diada, Paluzie ha explicat que el nombre d'inscrits és, ara com ara, lleugerament més baix a la mateixa data que l'any passat. En canvi, enguany ja s'han venut 190.000 samarretes, més que el total de l'any passat. Es tracta d'un fet significatiu, ha dit la presidenta, ja que els beneficis que se n'extreuen permeten finançar les campanyes de la mateixa entitat i tenir una total independència econòmica.  

Objectiu: independència

La presidenta de l'ANC considera que la millor resposta a la sentència de l'1-O és que "es torni a posar al centre l'objectiu de la independència". En aquest sentit, Paluzie ha tornat a defensar la unilateralitat i ha insistit en la importància "que es digui que es farà tot el possible" per aconseguir un estat independent. "Renunciar a la unilateralitat és renunciar a la independència", ha indicat.

En un context de crítiques als grups polítics per la divergència en l'estratègia de confrontació amb l'Estat, Paluzie ha assegurat que "les relacions amb ERC i JxCat no estan tocades", tot i que troba lògic que els partits se sentin incòmodes amb les crítiques.

El que sí que té clar l'ANC és que aconseguir la independència ha de ser la prioritat estratègica. "Es tracta de recuperar la iniciativa i de tornar a ser propositius, malgrat la repressió", ha conclòs Paluzie. 

Per això, ha dit, és indispensable que els independentistes es posin d'acord en determinats elements per aconseguir l'objectiu. "Tothom segueix sent retòricament independentista, però uns parlen que això només ho poden aconseguir amb diàleg i d'altres amb confrontació, sense concretar com", ha criticat.

Paluzie ha recordat als partits independentistes que "el que va fallar" després de l'1-O va ser "l'expectativa que l'estat espanyol dialogaria". Per tot plegat, ha instat els partits a ser "realistes" i a cercar "un equilibri" entre la confrontació i la negociació.

L'ocupació dels trams tendeix a l'alça

L'ocupació dels trams previstos per a la manifestació de la Diada va a l'alça, segons es pot constatar en el gràfic de l'ANC. Fa una setmana el to de pràcticament tots els trams era el verd fosc (presència baixa), i aquest dijous al matí només queden 4 trams amb aquest color. També ha aparegut el primer tram amb assistència alta, i n'hi ha 7 amb presència mitjana. Només en queden dos de color verd clar (poca presència).

Tot això té lloc quan tradicionalment les inscripcions per la manifestació no es disparen fins al mes de setembre.

L'ANC ja compta amb 490 autocars plens que sortiran el dia 11 d'arreu del territori cap a Barcelona, on a les 17.14 h començarà la manifestació.