La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha assegurat aquest dijous que si el govern espanyol concedeix els indults als presos de l'1-O, no seria "cap èxit", perquè, segons la seva opinió, políticament desarmarien l'independentisme i tindrien conseqüències a nivell internacional.

"De fet, serien una decisió política intel·ligent del govern espanyol contra l'independentisme. No només perquè en quedarien fora els exiliats i els 3.000 represaliats, sinó perquè políticament ens desarmarien i internacionalment són nefastos", ha explicat en diversos missatges al seu compte de Twitter.

Per Paluzie, l'indult mostra l'Estat "com a benvolent i pot tenir l'efecte pervers de retardar" les causes al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg, perquè, al seu parer, està sobrepassat de recursos i ha de prioritzar. "Si ja són lliures, la causa no és tan urgent", ha afegit la presidenta de l'ANC, que tampoc creu que una llei d'amnistia per si sola resolgui res.

La llei d'amnistia

Segons la seva opinió, una llei d'amnistia, si no va acompanyada d'un referèndum d'autodeterminació acordat que resolgui el conflicte polític, "posaria el comptador a zero, sí, però no impediria condemnar de nou qualsevol dirigent o activista que tornés a intentar-ho". Segons Paluzie, l'Estat, començant pel PSOE, la judicatura i la dreta espanyola, comparteix l'objectiu d'"acabar amb el moviment independentista" després de l'1-O.

Per això, defensa que l'ANC manté la seva determinació en la lluita per la independència: "Serà la República Catalana la que ens portarà l'amnistia per a tots els represaliats", ha conclòs.

L'ANC aprova el full de ruta 

D'altra banda, avui, el 96% de les sòcies i socis de l'ANC han donat suport al nou full de ruta de l'entitat, segons un comunicat d'aquest dijous. El document estratègic de l'Assemblea ha rebut el suport de la pràctica totalitat de les bases, que diumenge presentarà el seu posicionament polític en un acte a Cornellà.

A la IX assemblea general ordinària de l'entitat independentista hi han participat ―de manera virtual― 5.659 persones entre el 20 i el 26 de maig, que han avalat els eixos bàsics de l'estratègia política. No hi ha arribat cap esmena viva. L'ANC defensa que la unilateralitat, entesa com el "desafiament constant" a l'Estat, és l'"única via possible" per assolir la independència de Catalunya.

Imatge principal: Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC / Europa Press