La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha exigit al Govern i les formacions polítiques independentistes determinació i "que prioritzin l'interès col·lectiu al de partit" en la intenvenció que ha tancat la manifestació de la Diada. Paluzie ha demanat a l'executiu del president Quim Torra que "faci balanç del que es té i del que no" per aconseguir la independència i que "es torni a preparar per a un nou embat democràtic".

"No passeu del discurs 'de la llei a la llei' a dir que tot ho ha de fer la gent al carrer, ho hem de fer tots junts. Demanem que l'exili estigui unit, en un organisme que sostingui al República proclamada", ha afegit.

 

Malbaratar el que s'ha fet

La presidenta de l'ANC ha exigit a l'independentisme polític i institucional que "no es malbarati el que s'ha fet, les victòries aconseguides i especialment l'1-O". "No digueu que no era un referèndum, que hem d'implorar permisos que no arribaran mai", ha etzibat, i ha rebut l'aplaudiment dels milers d'assistents a la mobilització de la Diagonal.

Paluzie ha reclamat als polítics independentistes que "no tornin" el moviment "on era el 2012 ni molt menys el 2006". La presidenta de l'ANC ha tret pit i els ha demanat que "tractin com a adults" els sobiranistes mobilitzats. "Som conscients de les dificultats, de les dureses i la repressió. No demanem impossibles però sí rigor, honestedat i determinació", ha afegit en el discurs davant els manifestants a la Diagonal de Barcelona. 

 

 

El judici, un boomerang

A canvi, Paluzie ha volgut posar la força de l'ANC al servei de la lluita contra els judicis contra els polítics i líders independentistes per l'organització de l'1-O. "Ens comprometem a convertir el judici de la vergonya en un bumerang, a convertir-lo en un nou judici de Burgos que els avergonyeixi", ha dit. I és que la presidenta de l'Assemblea creu que moments com aquest poden "fer mal" a l'independentisme però acaben "enfortint" el moviment. Però tot això, ha dit, "no servirà de res si quan es torni a plantejar un embat democràtic no s'està preparat i per això s'ha de treballar". 

Defensa de l'1-O

En un repàs del que va passar des de la Diada del 2017, Paluzie ha defensat l'1-O, els seus efectes i tot el que va suposar, i ha fet autocrítica pel que va seguir l'octubre passat. "En els dies que seguiren no vam saber concretar, tots vam evidenciar febleses i no es va defensar la República proclamada. Va venir la presó, la repressió, l'exili. Però el 21-D vam tornar a guanyar i ara som en una cruïlla i ens preguntem què necessitem. En l'1-O trobarem la resposta, en la conjunció d'una majoria al Parlament, un Govern disposat a fer-ho efectiu, els ajuntaments i la mobilització popular per sostenir-ho", ha afirmat.

Paluzie s'ha felicitat també per com ha transcorregut la manifestació d'aquest dimarts i, donant les gràcies als participants, ha considerat "un èxit" la mobilització. "Ens hem tornat a sentir poderosos, fraterns, exigents i esperançats", ha afegit.

Igualment, ha explicat que ara els sobiranistes saben que tenen "davant un Estat que per reprimir està disposat a vulnerar llibertats i drets" i acabar amb "la independència judicial". "Però també sabem que som capaços de guanyar aquest Estat autoritari. És el que vam fer l'1-O", ha dit.