La Diada d'enguany és especial, ja que se celebra pocs dies abans de la represa de la taula de diàleg entre Catalunya i Espanya. Una taula diàleg en la qual no confia gens la presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, que creu que aquesta negociació no és res més que un "parany" de l'estat espanyol al Govern i un moviment per "afeblir" l'independentisme.

És per això que Paluzie creu que la manifestació d'aquest Onze de Setembre és tan important, ja que ha de servir per fer veure els partits que "mentre pensem en la taula, no pensem com fer la independència". "Com menys sortim al carrer, més guanyen els que volen una falsa normalitat", ha dit la presidenta de l'ANC aquest dimecres en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Contra el Govern i els seus partits

"Dono per fet el fracàs de la taula, en termes d'aconseguir un referèndum acordat", ha assenyalat Paluzie. D'aquesta manera, la negociació entre governs és un "parany", ja que té molt clar que l'executiu de Pedro Sánchez només oferirà petites reformes en matèria de competències i repressió. Així mateix, ha criticat l'Acord per l'Autodeterminació i l'Amnistia, que servirà únicament per "reforçar la posició catalana" en el diàleg.

En aquesta línia, la presidenta de l'Assemblea també ha carregat contra els partits del Govern, que han perdut la unitat estratègica i tenen "fulls de ruta diferents que creen tensions" dins l'independentisme. És a dir, ha assenyalat ERC, JxCat i la CUP com a part dels principals responsables de la desmobilització del moviment.

Nega pressions per aixecar restriccions

La manifestació de la Diada d'enguany, llavors, ha de servir per dir als partits que "tornin a tenir un projecte comú" per assolir l'autodeterminació. "Fins que no torni a haver-hi un projecte en el qual anem tots junts, no podrem fer la independència", ha remarcat.

Per una altra banda, Paluzie ha respost al tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, que aquest dimecres va acusar l'Assemblea i altres organitzacions de pressionar el Govern per aixecar les restriccions que afecten drets fonamentals just abans de la celebració de la Diada. La presidenta de l'entitat ha assegurat que des d'un bon inici ja estava clar que la manifestació seria en moviment, ja que en el DOGC no s'ha publicat mai cap mesura que afectés les mobilitzacions.

mapa anc

Recorregut de la manifestació de la Diada 2021 / ANC

D'altra banda, ha assegurat que es prendran totes les mesures possibles per prevenir els contagis de covid-19 a la manifestació. Paluzie ha recomanat l'ús de mascaretes mentre duri la marxa i ha anunciat que es farà tot el possible per garantir distàncies de seguretat, per tal d'evitar aglomeracions.

La manifestació tindrà un recorregut clàssic, que es portarà a terme en "una zona tradicional de manifestació, a prop del Fossar de les Moreres". "Com que enguany tornàvem, aquesta zona ens va semblar la més natural", ha conclòs.

 

Imatge principal: La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie / ACN