Ja és oficial: persones que es manifestin dissabte vinent amb motiu de la Diada es podran moure, però hauran de complir certes mesures sanitàries. El Govern ha aprovat aquest dimarts els canvis en els criteris reguladors del dret de reunió subjectes a les mesures anticovid, de manera que el dret a la manifestació sigui compatible amb el dret a la salut.

A través d'un informe de l'Agència de Salut pública, el Govern ha eliminat l’obligatorietat de fer concentracions estàtiques sense desplaçament de la capçalera ni de la resta d’assistents, així com el tancament dels accessos al transport públic més propers.

Mesures sanitàries

L'autorització entrarà en vigor aquest divendres, de manera que la manifestació de l'ANC pel centre de Barcelona el dissabte vinent amb motiu de l'Onze de Setembre es podrà desplaçar tal com era previst: de la plaça Urquinaona fins a l'Estació de França.

No obstant això, se segueix requerint als manifestants una distància d’1,5 metres entre ells, llevat que pertanyin a la mateixa bombolla de convivència. A més a més, els organitzadors hauran de mantenir un control d’aforament per adequar el nombre d’assistents al compliment de l’espai de seguretat mínim per persona.

L’informe de l'Agència de Salut també demana limitar l’ús de pancartes o altres objectes compartits, així com mesures d’higiene com l’ús obligatori de la mascareta o fomentar l’ús de gels hidroalcohòlics.

Manifestació de l'ANC

L'hora programada per iniciar la mobilització convocada per l'ANC és a les 17:15 h, moment en el qual es començarà a baixar des d'Urquinaona per Via Laietana. Es preveu que la manifestació arribi davant del Parc de la Ciutadella a les 18:30 h, on a continuació es farà l'acte polític, just davant de l'Estació de França. 

Aquest punt serà l’epicentre de la Diada d’enguany i és on tindran lloc els discursos polítics per part de representants de l'ANC, Òmnium i l’Associació de Municipis per la Independència. L'acte, segons s'ha calculat, finalitzarà a les 19:30 h. 

Cancel·lació dels concerts Festa per la Llibertat

El que no ha canviat respecte a l'any passat és la cancel·lació dels concerts en el marc de la Festa per la Llibertat que organitza Òmnium Cultural. Segons ha informat l'entitat a través d'un comunicat, s'han tornat a cancel·lar "a causa de les restriccions i les recomanacions sanitàries derivades de la covid-19".

Abans, però, Òmnium farà un acte polític al Passeig Lluís Companys de Barcelona, que se celebrarà al migdia i que comptarà -després de quatre anys- amb la presència del president de l’entitat, Jordi Cuixart, així com de diverses personalitats internacionals reconegudes arreu del món per la seva lluita pels drets humans, civils i polítics.

Foto principal: manifestació per la Diada el 2019 / Sira Esclans