Un grasroot és "un moviment de base és aquell que utilitza la gent d'un districte, regió o comunitat determinada com a base per a un moviment polític o econòmic". Aquesta és la definició que ha enllaçat la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie, extreta de la Viquipèdia per comparar els moviments socials que han recolzat la candidatura demòcrata de Joe Biden, amb el moviment independentista que dona suport als partits sobiranistes al Parlament de Catalunya.

Paluzie, també ha enllaçat el discurs del senador Bernie Sanders i ha destacat la importància als Estats Units de col·lectius com el Black Lives Matter: "Sanders agraint ahir als moviments populars, de base, les "grassroots organizations", el seu paper clau en la victòria de Biden. Fent trucades, organitzant debats, registrant votants. Com l'Assemblea i altres moviments polítics de base".

 

En un discurs gravat ahir, el senador progressista de Vermont que va plantejar un fort desafiament a Joe Biden a les primàries demòcrates abans d’ajudar-lo a fer campanyes, ha felicitat el president electe i el seu company de funcions, Kamala Harris. Sanders va qualificar aquestes eleccions de les més importants de la història moderna americana.

Sanders podria tenir un paper destacat en el nou govern de la Casa Blanca. Sona per ocupar el càrrec de secretari de Treball i Elizabeth Warren, pertanyent a l'ala més esquerrana dels demòcrates i que finalment van avalar a contracor a Biden per preservar la pau al partit blau, també en formaria part. La diversitat, ja sigui de gènere, racial, ideològica, religiosa o d'edat, serà la tònica que marqui la composició final de l'equip. 

No només Paluzie lloa les paraules de Sanders

Un dels punts més forts del nou govern americà és posar de relleu els moviments socials que en els darrers temps havien explotat contra Donald Trump. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va evitar felicitar directament Joe Biden i va posar l'ènfasi en tots ells: "Gràcies Marxa de les Dones, gràcies Black Lives Matter, gràcies a l moviment per la justícia climàtica ia la comunitat LGBTI. Ara hem de seguir lluitant!". 

L'any 2018, l'alcaldessa i Sanders van posar de relleu la necessitat de construir aliances per "frenar l'auge de l'extrema dreta de Trump, Bolsonaro i Salvini". L'acte va ser organitzat pel Sanders Institute a Vermont (Estats Units), on va cridar a "construir esperança" i aliances des de baix per vèncer l'extrema dreta.