La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha fet un exercici d’autocrítica tot assegurant que l’ANC, “no va pressionar al carrer perquè es declarés la independència el 10-O”. Així ho ha afirmat aquest diumenge a la tarda en el debat  ‘Mobilització i política, àmbits enfrontats?’, que ha tingut lloc a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), que se celebra aquests dies a Prada (Conflent).

En l’acte també hi ha participat el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, la periodista Pilar Rahola i l’historiador Jaume Sobrequés com a moderador.

Segons Paluzie, va ser un error "implicar-se molt" amb els partits polítics en la definició del full de ruta i això va impedir que l'ANC pogués "pressionar" les formacions per proclamar la República Catalana.

De tota manera, la líder de l'ANC ha volgut treure ferro a la situació i creu que ara és un bon moment per analitzar "les fortaleses i les debilitats" que han tingut per acabar construint "una estratègia guanyadora".

Paluzie també ha afirmat que el poble català té una "capacitat de fer primaveres" en referència a la resistència de la societat en diferents moments polítics adversos, però ha lamentat que, al mateix temps, té "la incapacitat" de culminar-les en "estius".

De la mateixa manera, la presidenta de l'Assemblea creu que totes les "vulneracions de drets" per part de l'Estat espanyol en la judicialització del procés cal que s'utilitzin com un "bumerang" a partir del ressò internacional. Paluzie creu que si els mitjans estrangers expliquen la situació catalana, "el món estarà més preparat" per rebre Catalunya "com a país" a causa de la "baixa democràcia" que aplica el govern espanyol.

La presidenta de l'entitat també ha defensat que una vegada això passi, Catalunya estarà "més preparada per tenir una oportunitat", per fer efectiva la república amb l'aval internacional.

Mauri demana fer "un mirall al món" del judici de l'1 d'octubre

En la mateixa línia, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, creu que aquest judici ha de servir per crear "un mirall al món" i ha titllat el procés d'"escenificació de la justícia espanyola". El vicepresident també s'ha mostrat desesperançat amb la possibilitat que la fiscalia "retiri tots els càrrecs als presos polítics i exiliats".

Per això ha avançat que cal preparar-se "per explicar-ho al món" i que l'estratègia judicial que seguiran els presos no serà la de "defensar-se, sinó d'acusar i denunciar aquest Estat que ha vulnerat els drets" dels polítics encausats i de "tota la gent del país que està essent perseguida".

En aquest sentit, Mauri creu que aquesta tardor serà una temporada de mobilitzacions i per això ha cridat a la participació ciutadana. Segons Mauri, aquesta participació ha d'estar liderada per les entitats, però "s'ha d'entendre que tothom ha de fer la funció que ha de fer".

Mauri ha defensat que "el Govern té competències per desenvolupar", cosa que cap altre agent pot fer però ha matisat que les persones que estan a "l'exili poden fer una feina que només ells poden fer". Per això ha definit la societat civil, els partits polítics, les institucions i l'exili com "les potes d'una mateixa taula" que cal que comparteixin recorregut.

Rahola: "Catalunya ha patit un atac nuclear"

Al seu torn, Pilar Rahola ha assegurat que tot i que també és moment d’autocrítica, “cal ser conscients que Catalunya ha patit un atac nuclear”, ja que l’Estat “ha utilitzat tots els mecanismes al seu abast excepte l’exèrcit per destruir l’independentisme”. “Ens han intervingut, ens han empresonat, ens han atemorit —ha continuat la periodista—, van estar a punt de matar-nos, ens van posar unes eleccions que ells controlaven i aquest país va estar a punt de ser vençut, i no se n’han sortit”.