Innovació al poder. Com ja va passar amb l'acte de presa de possessió, l'equip de Pere Aragonès ha volgut innovar en un altre dels clàssics, el retrat oficial del president del Govern, el que s'envia a ajuntaments, organismes oficials i institucions i equipaments públics. Per primera vegada s'ha fet fora del Palau de la Generalitat, a peu de carrer. 

Segons s'informa des de Presidència, l'objectiu és "buscar una estètica diferenciada dels fons cromàtics o d’espais institucionals". L'escenari escollit és l'exterior de l'escola bressol Dolors Canals, al barri de Sant Martí. L'autora és la fotògrafa Laia Abril, una artista barcelonina. El Govern ressalta que Abril treballa "amb fotografia, text i so, en projectes basats en llargues recerques sobre realitats ocultes i incòmodes al voltant del dol, la biopolítica i els drets de la dona". 

El retrat, explica l'executiu en un comunicat, pretén captar "de forma molt directa i el més natural possible, sense grans pretensions, buscant una expressió propera i relaxada” el president. A part de la imatge principal que es distribuirà als espais institucionals, n'hi ha dues més fetes al Palau de la Generalitat. Una al Pati dels Tarongers i l'altra davant de l'obra de Tàpies a la sala on es reuneix el Govern. 

La promesa electoral

L'escola triada per ser el fons del retrat és la llar d'infants Dolors Canals, a la Gran Via de les Corts Catalanes. Canals va ser una metgessa, biòloga i pedagoga que entre 1936 i 1939 va impulsar les guarderies de guerra. Precisament un dels compromisos que durant la campanya electoral va anunciar ERC és que les escoles bressol, l'ensenyament entre els 0 i 3 anys, passi a ser gratuït

L'autora del retrat

Després de llicenciar-se en Periodisme i estudiar fotografia a Nova York, Laia Abril va entrar el 2009 a la residència de creació de Benetton a Itàlia, on va treballar durant 5 anys com a editora i fotògrafa a la revista Colors Magazine.

La seva obra s'ha exposat en més de 15 països i forma part de col·leccions privades i públiques com la del Centre Pompidou i el FRAC, a França; el Musée de l’Elysée i el Fotomuseum Winterthur, a Suïssa, o la del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), a Barcelona. Els seus projectes han estat secundats per la Magnum Foundation (Nova York, 2019), el Visionary Award (Londres, 2018), o el FotoPress (Barcelona, 2016), i la seva carrera ha estat  reconeguda, entre d’altres, amb el Prix de la Photo Madame Figaro (Arles, 2016), The Hood Medal (Londres, 2019) i el FOAM Paul Huf Award (Amsterdam, 2020).

A la imatge principal, el retrat oficial d'Aragonès. / Laia Abril