La commemoració dels 40 anys del Congrés de Cultura Catalana (CCC) a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) ha servit per posar èmfasi en el projecte dels Països Catalans. En aquest sentit, la presidenta de la Fundació del CCC, Marta Rovira, ha expressat les aspiracions dels Països Catalans, que passen per convertir-se en “una regió d’Europa amb necessitats específiques”.

Un dels reptes dels Països Catalans, segons Rovira, és incorporar els immigrants com a “nous parlants en la llengua”. Per dur a terme això, cal col·laboració per no excloure cap representativitat. També en clau de futur, Rovira ha explicat la transcendència d’integrar al País Valencià perquè aquest pugui assumir un relat mitjançant el qual es senti còmode.

Implicar la societat civil és l’esperit d’un CCC que treballa per eradicar la “desmemòria”. Per assolir els objectius d’una regió europea, la tasca del CCC passa ineludiblement per la cooperació dels Països Catalans. Això significa, entre d’altres coses, l’existència d’un mercat comú, la creació d’un àmbit d’infraestructures pròpies o la promoció d’una xarxa interna d’universitats.