La llei que prohibeix l'ús en espais públics de peces que cobreixen el rostre, entre elles vels integrals com el burca o el nicab, ha entrat en vigor aquest dijous als Països Baixos, en una fita que posa un punt i coma a 14 anys de debats i que ha estat ben rebuda per la ultradreta.

El Ministeri de l'Interior ha instat a les autoritats locals i a tots els organismes competents a començar a aplicar la mesura, que implica prohibicions d'entrada a seus de l'administració, escoles, hospitals o transports públics per a qui no portin descoberta la cara. També hi haurà multes d'almenys 150 euros.

El líder de l'ultradretà Partit de la Llibertat, Geert Wilders, ha celebrat en una entrevista radiofònica aquest "dia històric", en tant que considera que és la primera "mesura contra l'islam" que entra en vigor als Països Baixos.

França va ser el primer país europeu en aprovar aquest tipus de legislació, el 2011. A Dinamarca, la prohibició va entrar en vigor fa exactament un any i s'ha saldat amb 39 denúncies, entre elles les de 22 dones que utilitzaven vels integrals musulmans.