Vox ha presentat una moció per tal de “defensar i protegir els símbols nacionals als centres docents de Vila-real” de manera que es compleixi la Llei 39/1981 i tots els centres docents de la ciutat tinguin penjada la bandera d’Espanya en “un lloc destacat i visible a l’exterior”. El grup parlamentari socialista, que té majoria absoluta a la ciutat castellonenca, i el d'Unides Podem (UP), que ha entrat al govern amb un regidor, han donat via lliure a la proposta del partit ultra, però amb una esmena. I és que, inicialment, el que pretenia Vox era que se sancionés els centres educatius que no pengessin la bandera espanyola. Ara, però, fer-ho serà un requeriment. L'esmena a la moció sobre la col·locació de la bandera espanyola als centres docents també preveu col·locar la bandera autonòmica i la local. El text sobre la iniciativa també aconsella als centres educatius concertats i privats hissar la bandera espanyola.

Concretament, la proposta de Vox ha estat aprovada amb els vots del PSOE-PSPV, Unides Podem, Vox, PP i Cs. Els únics vots contraris han estat els dels tres regidors de Compromís. Així doncs, tots els centres educatius públics i els edificis municipals com l’auditori o la biblioteca també lluiran la bandera espanyola. En aquest sentit, però, des de l'Ajuntament de Vila-real han volgut transmetre tranquil·litat perquè no se sancionarà els centres educatius: “Els directors i professors no són els nostres enemics”. No obstant això, l'únic partit que ha votat en contra de l'esmena a la proposta de Vox que requereix als centres educatius de la ciutat hissar la bandera espanyola ha estat Compromís. 

Des de Compromís per Vila-real, denuncien la "complicitat" dels seus socis del Botànic II amb l'extrema dreta de Vox. "Hem d'aturar la deriva cap a l'extrema dreta que està adoptant el govern municipal socialista de la mà d'Unides Podem", indica la portaveu del grup parlamentari de Compromís, Maria Fajardo, en declaracions a ElNacional.cat. Des del partit sobiranista valencià, pretenen que la deriva cap a la dreta del consistori s'aturi i es postulen com l'"única alternativa d'esquerres".

La mateixa portaveu de Compromís lamenta que "els directors dels centres educatius quedaran assenyalats si decideixen no penjar la bandera espanyola". Alhora, Fajardo es mostra molt sorpresa pel fet que el PSOE-PSPV se sumi a les propostes de Vox, però encara més pel fet que Unides Podem també ho hagi fet. "Els socialistes han absorbit Podem", declara.

Reaccions a les xarxes socials

Ràpidament, el sí del PSOE-PV i d'Unides Podem a la proposta de Vox de penjar banderes espanyoles als centres educatius ha aixecat polseguera. Fins i tot, des d'Esquerra Unida del País Valencià, formació inclosa a la confluència d'Unides Podem de Vila-real que s'ha adherit a la proposta de Vox, ha anunciat que es desmarca del vot del regidor d'UP i que "amb l'extrema dreta ni s'acorda ni es pacta". 

Des de Compromís, la diputada i portaveu adjunta a les Corts Valencianes Mònica Álvaro també se n'ha fet ressò. Des d'Esquerra Republicana del País Valencià han demanat que PSOE i UP expulsin els grups municipals que han pactat amb l'extrema dreta de Vila-real. "La gravetat dels fets requereix urgència i contundència en la resposta", apunten. I Antoni Infante, de la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, ha preguntat al PSOE-PSPV i a Podem: "Què esperen per desautoritzar aquesta conxorxa antidemocràtica?".

TuitEIPV