El president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, ha pressionat Catalunya perquè es compleixi la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% d'hores lectives en castellà a les escoles catalanes, cosa que és un atac frontal al model d'immersió lingüística.  

Durant l'acte institucional pel Dia contra la Violència de Gènere, ha assegurat que "quan un tribunal diu com has de complir" una sentència, acatar aquest compliment "és encara més fàcil". "No hi ha dubtes. Hi ha coses que no depenen d'un president", ha asseverat, intentant salvar Pedro Sánchez de la polèmica sobre si ha d'obligar el Govern a acatar la sentència.

Casado i el 155

 

El líder del Partit Popular (PP), Pablo Casado, es va sumar ahir a la sentència del Tribunal Suprem (TS) que imposa que el 25% de les classes s'han d'impartir en castellà. En el seu to tradicionalment incendiari contra Catalunya, va oferir al PSOE els senadors populars necessaris per aprovar l'aplicació de l'article 155 en el cas que no s'acatés la sentència del Suprem. 

Enmig de la polèmica concentració organitzada per la Guàrdia Civil i sindicats de la Policia Nacional per protestar en contra de la derogació de la llei mordassa, Casado es va adreçar als mitjans per exposar el seu pla per fer complir les ordres del Suprem: tornar a aplicar el 155. "Si la Generalitat es declara en flagrant rebel·lia, Sánchez ha de fer el que estigui al seu abast perquè es compleixi la resolució", va assegurar el líder dels populars. Tot i la seguretat que va mostrar, no va mencionar directament l'article 155 i s'hi va referir com "l'article de la Constitució que fa que l'Estat pugui aplicar les competències que segons el títol vuitè li són pròpies". 

Al mateix temps que oferia el seu suport per aplicar el 155, Casado va assegurar que el govern espanyol no voldrà comptar amb la seva oferta, ja que "lamentablement prefereix governar amb la CUP", va assenyalar. Així, el popular va recordar a l’Executiu de Pedro Sánchez que està "obligat a fer complir les sentències dels tribunals" i que si no actués, estaria "prevaricant".

El doble joc de Sánchez

 

Per una banda, el govern espanyol se'n renta les mans i assegura que no sol·licitarà l'execució de la sentència que ataca la immersió lingüística i obliga a un 25% de les classes en castellà. Per altra banda, però, el mateix Estat assenyala el camí a la Generalitat: la sentència és ferma i s'ha de complir. En aquests termes s'ha pronunciat, aquest dijous, la ministra d'Educació, Pilar Alegría, des del Congrés dels Diputats. Tot plegat malgrat que la sentència tenia a veure amb una llei educativa, la Llei Wert, que ja no està en vigor, després que fos substituïda per la Llei Celaá.

En una breu atenció als mitjans als passadissos del Congrés, la ministra d'Educació no s'ha estès gaire, assegurant que ja donarà "totes les explicacions" en el lloc oportú, però sí que ha estat clara en un aspecte: "Davant d'una qüestió com aquesta, davant d'una sentència ferma, no hi ha debat. És d'obligat compliment per part de qualsevol administració pública". I Pilar Alegria ha insistit en aquesta idea: "Sigui la Generalitat o qualsevol ciutadà, tots estem obligats al compliment de les sentències fermes".