El president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, ha lamentat aquest dimecres que la governabilitat de l'estat espanyol depengui del president Carles Puigdemont i ha augurat una investidura "vertiginosa" i una legislatura al "fil de la navalla". Segons Page, el "punt d'inflexió és que, al final, el futur d'aquest país, la seva governació, depengui d'un pròfug de la justícia, d'algú que realment pot decidir sobre l'Estat, però que no renuncia a posar fi a l'Estat". "És trist", ha dit el president de Castella-la Manxa en una entrevista a Castilla-La Mancha Media.

Resultats "diabòlics" 

El president castellanomanxec també ha opinat que els resultats de les passades eleccions del 23 de juliol han estat "diabòlics" i diu que, malgrat que la sobirania s'ha expressat, "el missatge no està clar". "El ciutadà no acaba d'entendre el que es diu", ha assenyalat. Així mateix, avui dia, veu "moltes incògnites", malgrat que creu que "s'imposarà la lògica que no hi hagi unes segones eleccions". 

Sobre els possibles pactes del seu partit, el PSOE, amb els partits independentistes, ha afirmat desconèixer quins seran els plantejaments, ja que la "dreta no suma". Amb tot, ha assegurat que "detesta els extremismes".

Un dels pocs barons socialistes que queden governant després de les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig també ha criticat el Partit Popular, perquè creu que han pactat més amb Vox del que voldria Feijóo. "Això ha comportat que Vox es converteixi en una bèstia negra de la política espanyola i una coartada perfecta per intentar blanquejar tota mena d'extremismes", ha assegurat.

Vol una Mesa "plural"

Pel que fa a la negociació per formar la Mesa al Congrés dels Diputats, Page espera que aquesta sigui un "reflex de la majoria i de la pluralitat" del Parlament espanyol, així com ha instat que la presidència no sigui "simbòlica", ja que és "la tercera autoritat de l'Estat". Així mateix, creu que el seu partit ja té un candidat alternatiu a Meritxell Batet, qui ha renunciat a ser novament presidenta de la cambra baixa espanyola. 

Page també ha volgut entrar en el debat del finançament autonòmic i ha defensat que s'haurà de negociar de manera "multilateral" i ha instat a esclarir si hi haurà "una o diverses taules" per debatre aquesta qüestió. 

"La taula ha de ser comuna amb les singularitats que s'estableixin, si no, trencaria el principi de suficiència financera", ha dit Page, qui aposta perquè un possible nou sistema tingui en compte on es troba la població i el que els hi costa apropar els serveis bàsics. Així mateix, també ha reconegut que hi ha altres comunitats autònomes que aposten perquè es tingui més en compte la quantitat de població. "El model de finançament ha de reflectir la suficiència en la garantia de la prestació dels serveis bàsics de l'Estat", ha dit Page, qui insta a posar per sobre els ciutadans que el territori.