Dos dels barons del PSOE més crítics amb Pedro Sánchez i els seus moviments per acostar-se a l'independentisme amb l'amnistia, Javier Lambán i Emiliano García-Page, van esquivar el cas Koldo derivat del cobrament de comissions amb la compra de mascaretes.  El govern de Castella-la Manxa, encapçalat per Emiliano García Page, va rebutjar durant la pandèmia una compra de mascaretes provinents de la trama dirigida per Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos, argumentant que eren "clarament defectuoses". Quelcom semblant va passar a l'Aragó. El govern de Javier Lambán va descartar la compra d'aquestes màscares perquè el preu era massa alt.

Segons consta al sumari del cas Koldo, el propietari de l'aeroport de Ciutat Real, Rafael Gómez Arribas, va informar Víctor De Aldama, un dels principals comissionistes i impulsors de la trama, sobre un intercanvi de correus entre el seu director d'afers institucionals, Fernando Sánchez Bódalo, i una empleada del Servei de Salut de Castella-la Manxa (Sescam). En aquests correus es comunicava el rebuig del govern regional a la compra de les mascaretes. El mateix dia, Sánchez Bódalo va enviar una oferta al Sescam per 350.000 mascaretes KN95 a 1,24 euros la unitat, acompanyada de documentació i dades del proveïdor. No obstant això, la resposta del Sescam va ser immediata i contundent, argumentant que les mascaretes presentaven defectes evidents i, per tant, no podien considerar la seva adquisició.

Per altra banda, el govern socialista de l'Aragó, encapçalat per Javier Lambán, també va rebutjar una oferta similar, tot i que en aquest cas va ser a causa del preu elevat de les mascaretes ofertes. El PSOE aragonès va explicar que en el context de l'emergència sanitària provocada per la pandèmia van ser molts els contactes i empreses que es van dirigir a l'executiu aragonès oferint els seus serveis per aconseguir material sanitari, entre ells Koldo, que els va recomanar una empresa, però "va ser descartada" pels elevats preus d'aquestes mascaretes. En contrast, altres comunitats autònomes governades pel PSOE, com Balears i Canàries, sí que van accedir a comprar de material sanitari a l'empresa que proporcionava les mascaretes de la trama encapçalada per Koldo García.

El PP reclama a García-Page que es pronunciï sobre el cas Koldo

Una de les portaveus del Partit Popular de Castella-la Manxa, Alejandra Hernández, ha insistit que els castellanomanxecs "mereixen saber" si el president de la comunitat, Emiliano García-Page, creu que l'exministre José Luis Ábalos i la presidenta del Congrés, Francina Armengol, "han de dimitir". Així ho ha ressaltat aquest dissabte en declaracions als mitjans de comunicació durant una roda de premsa en la seu regional del PP a Toledo, on Hernández ha urgit a García-Page a contestar la pregunta: "Ábalos i Armengol han de dimitir, sí o no? És senzill, i els nostres veïns necessiten una resposta".

Hernández ha assenyalat que des del PP-CLM fa una setmana que pregunten al secretari general dels socialistes de Castella-la Manxa la mateixa qüestió, però Page, per contra, encara "no ha estat capaç de donar la seva opinió". "Desconeixem encara si Page creu que Ábalos ha de dimitir i deixar l'acta, o si, per contra, creu que fa el correcte anant al grup mixt. Però el líder del PSOE a Castella-la Manxa no ha estat capaç d'explicar al conjunt dels castellanomanxecs com veu aquest assumpte i quina és la seva opinió sobre aquest tema", ha afegit.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!