El Ferrari Portofino és el model d’accés a la gamma de Il Cavallino Rampante, està impulsat per un motor V8 turbo de la firma italiana, aconsegueix una potència de 600 cv i costa a partir dels 215.000 euros. Aquest és el cotxe que conduïa el president del Zamora CF, Víctor Gonzalo de Aldama, a qui els investigadors assenyalen com un dels presumptes aconseguidors de la trama en la qual va participar Koldo Garcia, mà dreta de l'exministre José Luis Ábalos, que hauria rebut comissions dels contractes de venda de mascaretes durant la pandèmia de la covid-19. La Guàrdia Civil ha demanat al jutge que investiga el cas Koldo, el magistrat de l’Audiència Nacional Ismael Moreno, que acordi l’embargament del Ferrari Portofino de color negre de De Aldama, que va ser un dels detinguts després de l’esclat de l’operació, i que va ser posat en llibertat aquest dijous passat. En la seva querella, la Fiscalia sosté que l’empresari s’hauria embutxacat un total de 5,5 milions d’euros per la seva participació en la trama. La investigació, que dirigeixen la Fiscalia Anticorrupció i l’Audiència Nacional, apunta a 53 milions en contractes que van ser autoritzats a l’ombra del procediment d’urgència aprovat per agilitzar el subministrament de material sanitari. Víctor de Aldama va ser una de les 20 persones detingudes per aquest cas de corrupció sobre la compra i adjudicació de material sanitari.

Ferreri Portofino
Ferrari Portofino

Petició de l'UCO de la Guàrdia Civil

En una providència, recollida per Europa Press, el titular del Jutjat Central d’Instrucció Número 2, Ismael Moreno, demana a la Fiscalia Anticorrupció que informi sobre la sol·licitud de la Guàrdia Civil de bloquejar el vehicle de luxe, propietat de l’empresa Soluciones de Renting y Movilidad SL, arrendat per De Aldama a través de la societat MTC 180 Capital SL. Moreno pregunta si ha d’immobilitzar-se el vehicle i traslladar-lo a un dipòsit judicial. En la providència del 27 de febrer, a la qual ha tingut accés El Faro de Vigo, especifica que les converses gravades per la Guàrdia Civil identifiquen a aquest empresari, que va ser cònsol honorari de Mèxic, com a comissionista. La sol·licitud de bloquejar la transmissió nominal del Ferrari Portofino la va realitzar la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, i en la resolució, l’instructor interpel·la al fiscal Luis Pastor perquè l’informi sobre aquesta petició.

Anticorrupció assenyala una transferència de l’esmentada societat, de la que és titular el mateix De Aldama, que hauria estat destinada a una societat participada per un altre que té com a únic accionista una tercera societat de Luxemburg. Aquesta societat MTC 180 Capital SL hauria estat utilitzada, suposadament, per a l’ocultació i repartiment de comissions.

Comissió encoberta

Segons el Ministeri Públic, De Aldama hauria recorregut a l'exassessor i exescorta de l'exministre José Luis Ábalos, Koldo Garcia, per "agilitzar tràmits" amb Transports "en el context de la contractació durant la pandèmia". Les adjudicacions de la xarxa corrupta es van acordar el 2020, quan Koldo García Izaguirre era càrrec públic de Transports. Entre el 13 de juny de 2018 i l’11 de juny de 2021, Koldo va ser assessor del ministre Ábalos, conseller de Renfe i vocal del Consell Rector de l’Organisme Públic Puertos del Estado.

La Fiscalia sosté en la seva querella que Koldo és "la persona que facilita a Soluciones de Gestión —l'empresa a la qual es van adjudicar els contractes— informació sobre els processos d'adjudicació de material sanitari que s'obriria de manera immediata". Segons Europa Press, una de les punxades telefòniques revelen que De Aldama hauria rebut una "comissió encoberta" per part d'altres investigats "pels seus contactes al Ministeri". Tot i que poc abans de la seva detenció la relació entre Koldo i Aldama continuava latent a través de tercers, el Ministeri Públic assegura que tots dos sí que mantenien relació "durant l'adjudicació dels contractes investigats". A més, Koldo es va dirigir a l'empresari Juan Carlos Cueto —presumpte cervell del cas— per parlar de De Aldama: "A mi em va resoldre els problemes que tenia per poder executar i portar allò que jo necessitava de fora".

Al·lusió a la intermediació de De Aldama

Per Anticorrupció, es pot deduir que "Koldo podria estar fent al·lusió a la intermediació de De Aldama en l'adquisició de mascaretes en el marc de les adjudicacions investigades". "I el més significatiu és que ho fa parlant en primera persona", apunta la Fiscalia, assenyalant que en moltes xerrades els investigats es refereixen al president del Zamora com a "comissionista" davant de l'Administració Pública

En aquest sentit, la Fiscalia deixa clar que Cueto i De Aldama seguien tenint un mes abans de l'esclat de l'operació "assumptes en comú, alguns rellevants" en el marc de la causa. En concret, el 26 de gener passat, De Aldama "hauria lliurat a Cueto algun objecte" al qual el mateix De Aldama es va referir com a "xoriços".

Per a Anticorrupció resulta cridaner que uns pocs dies després, Cueto li expliqués a Koldo que va estar amb De Aldama, "el qual li hauria entregat alguna cosa de la qual parlarien en persona". A més, Cueto el va informar —en relació amb De Aldama— que "les aigües poden tornar a la seva llera". Segons la Fiscalia, això implicaria que els tres investigats "continuen mantenint assumptes en comú de què tractar". La interlocutòria també recull la conversa que Cueto va mantenir amb una treballadora de De Aldama en relació amb una citació que aquest últim tenia per comparèixer davant l'Agència Tributària. A la mateixa xerrada, Cueto adverteix que les persones que anessin a declarar aquest tipus de citacions ho haurien de fer amb assistència lletrada. "Com que vagi algú allà i comenci a deixar anar i rajar té un problema", va deixar anar Cueto. "Aquesta por", segons la Fiscalia, "podria estar lligat que De Aldama fos considerat un comissionista a ulls de l'Agència Tributària".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!