Poc abans que comencés la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat, el president de Castella - la Manxa, el baró socialista Emiliano García-Page, ha carregat contra les dues formacions del Govern per les desavinences que es van produir ahir amb motiu de la delegació escollida per Junts.

Page, que ha fet aquestes declaracions després d'inaugurar a Talavera de la Reina (Toledo) el Centre Regional d'Innovació Digital, ha lamentat que en la negociació, uns faran "un esforç enorme de tarannà", en referència al govern espanyol, i tanmateix, altres, en referència a l'independentisme, demostraran "una absència enorme de talent", sobretot a l'hora de representar els interessos del seu poble.

"Vull recordar avui, i ho dic en un to relaxat i tranquil, que això és qüestió de tots", ha afirmat. D'aquesta manera, Page ha indicat que "la Generalitat de Catalunya pot asseure's parlar amb l'Estat perquè existeix, i existeix perquè el van decidir tots els espanyols en decisió constitucional, per tant --ha dit-- no hi pot haver sota cap concepte cap opció a pensar que allò que depengui i afecti a tots ho decideixi només una part".

Tres dies pronunciant-se

Avui ha sigut el tercer dia consecutiu que Page s'ha pronunciat sobre la taula de diàleg. Ahir mateix, el president manxec va vaticinar el diàleg entre el govern espanyol i Catalunya "no anirà bé mai si qui en posa més de la seva part és Espanya i on hi ha una manca absoluta de diàleg és a la mateixa Catalunya", coincidint amb la demanda que fa setmanes que fa el líder del PSC al Parlament, Salvador Illa.

El problema, segons el president autonòmic, no és parlar, perquè tots els presidents del govern espanyol han mantingut un diàleg amb la Generalitat, sinó la manca de diàleg a la mateixa Catalunya, ja que els independentistes no parlen entre ells i, a més, es neguen a parlar amb més de la meitat de Catalunya, a qui no escolten.

El dilluns, el líder manxec ja va voler deixar clar que "el Govern d'Espanya, ni el d'avui, ni el demà, ni el d'ahir, no pot estar en una situació, mai, d'igual a igual amb el Govern de Castella - la Manxa, i dic amb aquest perquè ho puc dir sabent que té les mateixes condicions, la mateixa competència legal i el mateix abast constitucional que els altres governs autonòmics d'Espanya, de tots", en clara a al·lusió a la negociació entre la Moncloa i la Generalitat.

Page va afegir que "res" que afecti el conjunt del país no es podrà decidir "sense que participem tots en les decisions", i en aquest sentit va indicar que esperava que s'imposés "el sentit comú, i si és comú ja serà sentit perquè no ha florit gaire en altres anys".

 

Imatge principal: el president de Castella - la Manxa, Emiliano García-Page, durant la seva intervenció en l'acte de presa de possessió dels vocals del Consell Consultiu de la regió / Foto: Efe