D’un objectiu a un altre. Quan feia escasses hores que Yolanda Díaz havia tallat el cap de la cara més visible de Podemos, Irene Montero, la vicepresidenta del govern espanyol s’ha dirigit directament a Pedro Sánchez. “No he vingut a agitar la por”, ha assegurat aquest dissabte la líder de Sumar en un to desafiador en un acte per celebrar la coalició amb diverses formacions de l’esquerra de l’estat espanyol. Davant d’un president del govern espanyol que en les darreres setmanes ha amenaçat amb l’arribada a La Moncloa de la dreta i l’extrema dreta, Yolanda Díaz s’ha mostrat clara: “No demanaré que ningú em voti per por, sinó per esperança”.

Sumar no ha vingut a agitar la por ni el pànic, ni a explicar contes de terror ni a agitar fantasmes”, ha afegit. La vicepresidenta del govern espanyol, però, no ha dedicat ni una sola menció —directa ni indirecta— a la formació amb qui ha hagut de rivalitzar durant els darrers dies. Ni Podemos ni Irene Montero, derrotades i engolides per Sumar aquest divendres, han tingut l’honor d’aparèixer en aquest discurs de Yolanda Díaz pronunciat al barri madrileny de Malasaña.

Més tard, fonts de Sumar han hagut de fer enginyeria argumentativa per justificar el veto de Yolanda Díaz a Irene Montero a les seves llistes. La ministra d’Igualtat és madrilenya; i, a la capital espanyola, Sumar ha arribat a un pacte amb Más Madrid —com ha fet en tots els territoris— per encabir-hi representants de la formació d’Íñigo Errejón. És per això que “les places a les llistes ja estan pactades” i per això Montero no hi té lloc. Podemos, però, lluitarà durant els pròxims dies per poder-la incloure, en tant que és el principal actiu polític del partit.

Les úniques paraules que ha pronunciat Yolanda Díaz en les quals Podemos es pot sentir representada han estat unes de celebració: “Vull donar les gràcies als equips negociadors de totes les formacions polítiques” que han aconseguit que Sumar absorbeixi tantes marques territorials. Ha estès els agraïments, també, a l’estructura interna del seu partit i al seu “equip de coordinació”, que en el darrer any ha aconseguit dur Sumar a la capitania de l’espai que se situa a l’esquerra del PSOE.

Yolanda Díaz ha pronunciat aquest discurs l’endemà d’haver arribat a un acord amb Podemos de coalició de cara al 23-J. Amb aquest acord, Sumar es presentarà als comicis agrupant-hi Podemos, Izquierda Unida, els comuns, Compromís, Más Madrid, Verds Equo, Chunta Aragonesista, Drago Canarias d’Alberto Rodríguez o MÉS per Mallorca, entre d’altres. És d’aquesta manera com la vicepresidenta espanyola ha aconseguit el seu gran desig:  engolir Podemos i convertir-se en la líder de l’espai que hi ha a l’esquerra del PSOE capitanejant la seva pròpia marca.