La Diada de Sant Jordi s'ha convertit també en una reivindicació pel referèndum. Diversos partits i polítics s'han acostat a l'estand que el Pacte té a la Rambla, un dels 1.000 que hi ha repartits per tot Catalunya i que funcionen gràcies a 5.000 voluntaris, i han signat a favor de la consulta. La reivindicació ha servit per demanar unitat per demanar el referèndum, però també per reclamar que aquest sigui l'últim Sant Jordi en què s'hagi de fer aquesta demanda democràtica.

Així s'han expressat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que s'ha mostrat convençuda que aquest és l'últim Sant Jordi abans que es convoqui el referèndum sobre la independència i que l'any que ve no caldrà recollir firmes. "No tinc cap dubte que el referèndum es farà perquè el Govern s'ha compromès i jo confio en el govern del meu país", ha assegurat Forcadell.

També la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha dit que aquestes són les "últimes" signatures a favor del referèndum i que es posaran una "última vegada" sobre la taula del govern espanyol. En aquest sentit, Rovira ha volgut deixar clar que la campanya de recollida de suports impulsada pel Pacte Nacional pel Referèndum "no és l'inici" de la campanya a favor de la consulta, ja que ha assegurat que aquest suport és ja un "clam enorme i majoritari".

"Les posarem per última vegada, però una vegada més, damunt la taula del govern espanyol per dir-los que som un país que llegim, que escrivim, que estimem, que volem ser estimats i exercim la democràcia i que l'exercirem perquè som un país de sobirans per decidir el nostre futur", ha declarat Rovira.

Llibre, rosa i referèndum

"Avui és el dia de la rosa, és el dia del llibre, i aquest any també el dia de la reivindicació del referèndum per decidir el nostre futur com a poble". Així ho ha afirmat el coordinador del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, aquest matí des de l'estand que el Pacte té a la Rambla, on també ha volgut assegurar que aquesta votació és "l'anhel de la majoria del poble de Catalunya". Elena, a més, ha recordat que Catalunya és una nació i, per tant, és sobirana per decidir el seu futur polític, per la qual cosa ha conclòs que "està molt clar que el conflicte polític que hi ha a Catalunya es resol votant".

 KAJ1158

També han passat per l'estand del Pacte pel Referèndum el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, o el president d'Òmnium, Jordi Cuixart. Domènech ha animat a signar pel referèndum i ha dit que Sant Jordi pot ser més enllà d'una jornada cultural de llibres i roses, una diada de compromisos per aquells que ho vulguin i per això ha animat a participar en la recollida de signatures pel Pacte Nacional pel Referèndum. En aquest sentit, ha reivindicat que es tracta d'un "pacte nacional i no de govern" i ha assegurat que "defensa la pluralitat del dret a decidir".

Per la seva banda, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha demanat als partits "sentit d'estat, unitat d'acció i generositat" per fer possible el referèndum el 2017. "Sentit d'estat per entomar el gran repte del referèndum i perquè es posin d'acord amb la data i la pregunta", ha afirmat en declaracions als periodistes, on ha afirmat que Òmnium és poc exigent amb els "petits detalls" però, en canvi, molt exigent amb el referèndum. Cuixart també ha qualificat el referèndum "d'inevitable i irreversible" i ha afegit que Òmnium no reconeix cap altre escenari.

 KAJ1188