El comitè executiu del Pacte Nacional pel Referèndum ha presentat aquest dilluns el manifest que se'ls va encarregar elaborar en la cimera de finals de desembre, i que serà validat en una nova reunió del Pacte anunciada per l'1 de febrer. 

Al text, els vuit integrants insten el Govern i l'Estat a "superar les dificultats polítiques i els apriorismes i a assolir finalment l'acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries" per a la celebració d'un referèndum. El comitè executiu també assegura que "dóna suport a les iniciatives i acords" que sorgeixin del Parlament per a "l'articulació d'aquest referèndum".

Segons argumenten, el marc legal espanyol sí que permet la celebració d'un referèndum a Catalunya acordat amb l'Estat, possibilitat que si no s'ha obert fins ara ha estat "per manca de voluntat política dels governs d'Espanya". En cap punt del text, es parla d'una possible sortida unilateral i demanen una "sortida democràtica a un problema polític".

El grup impulsor del manifest ha anunciat que posarà en marxa una campanya per cercar adhesions a Catalunya, a l'Estat i a Europa. 

El portaveu del comitè, Joan Ignasi Elena, ha presentat el manifest en una conferència de premsa a la seu del Centre Excursionista de Catalunya, acompanyat dels altres set membres designats a la reunió del pacte celebrada el 23 de desembre.