Fa tres anys que van ser pioners amb el Pacte local pel dret a decidir de cara a la consulta del 9-N i ara ho són amb el Pacte Local pel Referèndum, sorgit pocs dies abans del Pacte Nacional pel Referèndum, que va néixer aquest dimecres.

Badalona va donar ahir a la nit el tret de sortida a aquest nou pacte "seguint el mateix esperit crític, transversal i constructiu del 2014", que té per objectiu que "ens organitzem novament per garantir que tots els badalonins i totes les badalonines podran exercir lliurement el seu dret de vot i participar del desenvolupament democràtic amb totes les garanties i la transparència que requereix".

La presentació del PLRBdn -així han abreviat el nom-, encapçalada per l'alcaldessa de la ciutat, Dolors Sabater, i altres regidors, va comptar amb, com no podia ser d'altra manera, el portaveu del comitè executiu del pacte, Joan Ignasi Elena, i els coordinadors Francesc de Dalmasses i Maite Arqué. També hi van ser presents membres d'Òmnium Cultural com Jordi Ballesteros i Oleguer Serra, la secretària de l'ANC Eulàlia Subirà, els diputats de JxSí Fabian Mohedano i Montserrat Candini, la diputada de la CUP Mireia Boya i vicesecretari general d’ERC Eduard López.

Alguns d'ells van pujar dalt l'escenari sota la mirada d'una sala plena "a vessar" que esperava amb il·lusió la lectura dels set compromisos del pacte. Prop de 70 entitats -entre elles Òmnium o l'Orfeó Badaloní- ja s'hi han adherit des que es va constituir el 14 de febrer i això acabaria superant de ple les adhesions que va tenir l'altre pacte ara fa tres anys, que es va quedar en la xifra que té ara el nou pacte. 

Superar les dificultats

Badalona insta així el govern espanyol, i també el català, "a superar les dificultats polítiques i els apriorismes" i a "assolir finalment l’acord que estableixi les condicions i les garanties justes i necessàries per a la celebració d’un referèndum reconegut per la comunitat internacional".

Per aquesta ciutat, el referèndum "és una eina inclusiva" i "privilegiada d’aprofundiment democràtic" i, precisament per això, exigeixen "solucions polítiques als problemes polítics" recordant que "la voluntat d’expressió de les catalanes i dels catalans mitjançant un referèndum és majoritària i transversal".

Els 7 compromisos

El pacte té com a finalitat complir amb set compromisos:

  1. "Impulsar des de Badalona el necessari exercici del dret a decidir" 
  2. "Garantir que tots els badalonins i totes les badalonines puguin exercir lliurement el seu dret de vot en el referèndum".
  3. "Treballar per garantir la cohesió social del país".
  4. "Acompanyar el procés de preparació del referèndum dels màxims acords per garantir els drets socials i democràtics dels nostres conciutadans".
  5. "Coordinar-nos per dur a terme accions que promoguin la conscienciació ciutadana i la pedagogia per participar de l’eina privilegiada d’aprofundiment democràtic que és el referèndum".
  6. "Que les accions que es duguin a terme en aquest camí cap a la celebració d’un referèndum es basin en el civisme, el diàleg, el respecte al pluralisme democràtic, ideològic, religiós i el rebuig a qualsevol tipus de discriminació contrària a la llibertat".
  7. "Aportar al país l’experiència i l’exemple que Badalona representa com a ciutat integradora".