El Pacte contra la segregació escolar, promogut pel Síndic de Greuges, ha estat signat aquest dilluns al Parlament en col·laboració amb el Departament d'Educació. La principal proposta és un nou decret d'admissió que garanteixi un repartiment més equitatiu de l'alumnat, establint, per exemple, una proporció màxima d'alumnes amb necessitats educatives específiques per centres d'una mateixa zona o la limitació de l'escolarització de matrícula viva, que és aquella que es fa durant el curs, a centres d'alta complexitat.

L'acord ha estat signat per gairebé tots els ajuntaments de més de 10.000 habitants, diversos agents de la comunitat educativa i els grups parlamentaris de JxCat, ERC, CatEnComú i PSC i neix però, sense el suport de tots els partits del Parlament (Cs, PP i CUP) ni de la FaPaC (Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes de Catalunya) ni del principal sindicat del sector, USTEC-STEs.

El Pacte ha sigut elaborat per revertir la segregació escolar que pateix el sistema educatiu català, una situació que el Síndic de Gregues, Rafael Ribó, considera el principal problema de l'educació a Catalunya. Per això, Ribó defineix la signatura de l'acord com ''un pas molt ferm'' per superar ''la manca d'igualtat d'oportunitats actuals'' i creu que és molt ''esperançador'' de cara al futur. 

La majoria de propostes es començaran a implantar de cara a la preinscripció del curs 2020-2021, tot i que hi ha actuacions que es poden anar desplegant com ara una millor detecció de l'alumnat amb necessitats educatives específiques o la limitació de la matrícula viva als centres d'alta complexitat.

Gratuïtat total als centres públics

El Pacte també vol garantir la gratuïtat total de l'escolarització als centres sufragats per fons públics, evitant les aportacions de les famílies, i per això preveu millorar també el finançament de tots els centres públics i concertats, en funció de la seva coresponsabilitat i amb una aposta més clara per augmentar els recursos, econòmics i de personal, als centres d'alta complexitat.