Avui, a l'acte de despatxos judicials, a l'Auditori hi havia dos reis. El rei d'Espanya, presidint l'acte, i el rei de la festa, el rei de la pista, cap a on tots dirigeixen les seves mirades, Pablo Llarena. El magistrat instructor del cas del referèndum al Tribunal Suprem ha protagonitzat l'acte més que Felip VI. Pablo Llarena anava com a consort de la directora de l'escola judicial, Gema Espinosa, que ha obert l'acte demanant empatia als nous jutges. 

El discurs de la directora, que sempre passa desapercebut, avui era morbós. Tot un parlament dedicat a la imparcialitat judicial, mentre a la cinquena fila de la platea el seu marit l'escoltava atentament. 

Només arribar, Llarena ja ha copsat totes les mirades. Una hora abans de l'inici de l'acte arribava a l'Auditori sol. Un cop dins, ha estat saludat per nombrosos col·legues.

jutge Llarena rient - Sergi Alcàzar

Pablo Llarena ha saludat també el cap dels Mossos, Ferran López. Amb cara de circumstàncies, López sembla dir-li que sí, que tot va bé. Es coneixen de declarar al Tribunal Suprem. Ferran López ha estat testimoni de Joaquim Forn, el conseller d'Interior tancat a Estremera des del 2 de novembre. I Llarena el va interrogar no fa ni un mes. 

Un cop acabat l'acte, ha estat el torn per a les autoritats. Al vestíbul de l'Auditori s'ha servit l'aperitiu: cava, cervesa o refresc i foto amb Felip VI o conversa amb Llarena. Aquest era el menú. Tothom volia parlar i saludar el jutge que manté a la presó mig Govern de la Generalitat, l'expresidenta del Parlament i els Jordis. No només les autoritats, sinó els nous jutges, els seus acompanyants i sobretot els periodistes, que poca cosa hem pogut arrencar més enllà que no pot entrar a respondre decisions que encara no ha pres.

Durant l'aperitiu, Llarena —que no s'ha separat de la seva dona— ha parlat amb el Rei i amb el ministre de Justícia, Rafael Catalá. S'ha saludat amb la cúpula fiscal encapçalada pel fiscal general de l'Estat, Julián Sánchez Melgar, i el fiscal en cap de Catalunya, Francisco Bañeres.

ABA9DB68 9FAB 408F ABDE 96F9E788FB1A

Llarena ha estat somrient i aparentment tranquil durant les més de tres hores que ha estat intercanviant conversa i ha estat el centre de totes les mirades. És la primera aparició pública que ha fet després que Alemanya deixés en llibertat Carles Puigdemont i que hagi descartat el delicte de rebel·lió. I segurament serà l'última aparició pública abans de tornar a veure tots els processats. Estan citats els 25 a partir de dilluns per comunicar-los els delictes dels quals estan acusats.