Pablo Iglesias has plantejat una alternativa al bloqueig de les negociacions entre Unidas Podemos i el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. D'una banda s’obre a descartar l’entrada de la formació al govern espanyol si no aconsegueix prou suports al Congrés dels Diputats, i d'una altra dona suport a l’estratègia dels socialistes respecte a Catalunya, la del diàleg, per davant de la seva defensa del dret a l’autodeterminació.

El líder d’Unidas Podemos, en un article a La Vanguardia sota el títol “Volem que sigui al juliol”, Iglesias relata com a les reunions que ha mantingut amb Pedro Sánchez aquest li ha exposat que un govern de coalició pot dificultar que aconsegueixi els suport necessaris per ser investit. Davant d’això Iglesias manté que “el més assenyat per tirar endavant la investidura és aconseguir un acord integral de govern de coalició”, però si això no passa i no aconsegueix prou vots al Congrés, “ens comprometem a revisar la nostra posició”.

Respecte a Catalunya, i davant dels recels que despertaria el suport d’Unidas Podemos al dret a l’autodeterminació, Iglesias deixa clar al seu article que “la nostra voluntat és trobar-nos amb el PSOE en una aposta de diàleg per afrontar les dificultats inherents al caràcter plurinacional de l’Estat”, i admet que el lideratge li correspon al PSOE. El líder de Unidas Podemos parla de “recompondre el diàleg institucional i entre partits i societat civil, construint entre tots vies democràtiques”. Iglesias admet que el seu pes electoral no permet “que les nostres propostes com a espai polític siguin línies vermelles”.

Repetició d'eleccions

El líder d'Unidas Podemos avisa que "l'amenaça" de repetició d'eleccions d'alguns membres del PSOE suposa una "falta de respecte als ciutadans" i alerta que donaria a la dreta l'oportunitat de recuperar el poder. Però no dubta que la investidura tindrà èxit al juliol, al ple ja fixat per al 22 i 23 de juliol. "Estem convençuts que aquesta fórmula servirà per tirar endavant la investidura i fer un govern plural i estable sense haver d'esperar al setembre", afirma.