Les reaccions al discurs del rei Felip VI sobre Catalunya no s'han fet esperar. Un d'ells ha estat el líder de Podemos, Pablo Iglesias, qui li ha recordat al monarca que el seu discurs no el representa. "Com a president d'un grup parlamentari que representa més de cinc milions d'espanyols, li dic al Rei no votat: no en el nostre nom", ha escrit en una piulada al seu compte de Twitter.

Per la seva part, el líder de Podem a Catalunya, Albano-Dante Fachin, ha assegurat que, amb la seva declaració institucional, Felip VI ha retrocedit tres segles enrere. En una segona piulada, Fachin l'ha considerat un "irresponsable", aferrant-se a l'article 56.3 de la Constitució espanyola.

Un altre dirigent de Podemos, Íñigo Errejón, ha lamentat l'oportunitat desaprofitada pel monarca espanyol, que podria haver estat "part de la solució". En comptes d'això, no ha fet "cap proposta". S'ha mostrat "preocupat".

La portaveu d'Unidos Podemos al Congrés dels Diputats, Irene Montero, ha criticat que Felip VI no s'ha "compromès" ni amb la democràcia ni amb els "milions d'espanyols que volem diàleg", sinó amb el Partit Popular.

El secretari general d'Izquierda Unida, Alberto Garzón, també ha ressaltat que no ha fet cap crida al diàleg, sinó que s'ha situat en una "posició infame". Ha acabat la piulada amb un "visca la República".

L'eurodiputat de Podemos i líder del sector anticapitalista, Miguel Urbán, ha constatat que, si algú tenia cap dubte, "avui s'ha confirmat que el rei Felip VI és part del problema".