Se sent guanyador dels dos darrers debats a quatre -amb Pedro Sánchez, Pablo Casado i Albert Rivera-. Aquest dimecres Pablo Iglesias ha passejat aquest esperit triomfador pel Parc de Can Fabra del barri de Sant Andreu de Barcelona i ha intentat insuflar-li a la seva candidatura agermanada a Catalunya, En Comú Podem. Ha estat, això sí, en absència del cap de cartell, Jaume Asens, que ha plantat el líder de Podemos a última hora perquè "està estudiant pel debat", d'aquesta nit a TV3. 

elnacional   iglesias colau   mfernadnez

Iglesias no s'ha allargat, curta i al peu, que dirien en argot futbolístic. Ha reivindicat Podemos com l'autèntic partit d'esquerres a Espanya i s'ha adreçat directament a l'electorat socialista. "Hi ha molta gent que va votar el PSC i que ahir em va escoltar preguntar a Pedro Sánchez si pactarà amb Ciudadanos", ha dit tot recordant que l'actual president espanyol no va ser prou clar. Agafant-se a la falta de rotunditat de Sánchez a l'hora de negar taxativament una aliança amb Cs, ha avisat que "un govern de Rivera amb Sánchez no és un govern d'esquerres, i això hi saben els del PSC". A més, ha advertit de les pressions que hi haurà des dels poders ecòmics per promoure aquest pacte si la suma dóna. 

Els comuns han guanyat les dues últimes eleccions generals a Catalunya, les de 2015 i les de 2016 amb Xavier Domènech. Ara, amb Asens al capdavant, els pronòstics els dibuixen un escenari poc optimista. Però malgrat els sondejos, Iglesias s'ha mostrat convençut que "molta gent que no ens va votar a les últimes eleccions catalanes", quan els de Colau van obtenir un resultat minso, van ser cinquens per darrera del PSC, "i que tornarem a guanyar les eleccions a Catalunya per tercera vegada". En aquest sentit, no només a apel·lat al votant socialista, sinó també "als de la CUP i ERC". 

Diàleg, no presons

Més enllà de l'eix dreta esquerra, Iglesias ha reivindicat la seva confluència com la garantia que a el conflicte català "no se solucionarà ni amb presons ni amb jutges, sinó negociant i fent política". I aquest és l'altre element sobre el qual ha basculat la seva OPA al votant socialista, en la garantia d'una aposta pel diàleg i no pel bloqueig i l'enrocament. 

Colau s'acarnissa amb ERC: "Que es treguin el nom d'esquerra"

El secretari general de Podemos ha estat el primer en intervenir i ha marxat poc després, amb el míting en marxa. Durant el seu discurs s'ha desfet en elogis cap a Ada Colau. L'ha posat com a exemple que "es pot governar d'una altra manera, l'Ada seguirà governant i que gent del seu equip -Asens i Pisarello- puguin ser ara al Congrés és un privilegi per a nosaltres". 

En absència del candidat -Asens- l'encarregada de tancar el míting ha estat Ada Colau. L'actual alcaldessa ha aprofitat per fer campanya per a les municipals, reivindicant la seva obra de govern al llarg dels seus quatre anys de mandat. I ha llançat un missatge combatiu: "Aquí estem i no ens faran fora, resistirem". I ha afegit que "som gent honesta que hem vingut a canviar les regles del joc". I no ha perdut l'ocasió per atacar amb duresa ERC. Ha dit sentirse "decebuda", perquè sempre havia pensat que els republicans serien els seus aliats i en canvi "han prioritzat pactar amb Convergència, perquè es diguin PDeCAT o JxCat els conexiem, són la dreta corrupta". "No ho entenc!", s'ha exclamat, "que es treguin el nom d'esquerra". 

"Ens hem guanyat el dret de provar de governar, i si després de quatre anys no hem canviat res, que ens facin fora", ha sentenciat Iglesias. I els centenars de persones que omplien la plaça s'han entregat novament al "Sí se puede". Veurem si les urnes els donen la raó diumenge.