El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha assenyalat aquest dissabte la falta de lideratges com una de les causes principals dels "molt dolents i molt decebedors" resultats a les eleccions autonòmiques i municipals i ha fixat com a gran tasca de Podemos el seu desplegament territorial.

Pablo Iglesias ha fet aquesta reflexió en la intervenció inicial davant del Consell Ciutadà Estatal convocat després de la davallada en les eleccions del 26 de maig, un organisme que haurà de ratificar la destitució de Pablo Echenique com a secretari d'Organització i el seu relleu per Alberto Rodríguez.

El líder de Podemos ha comparat la caiguda del 26M amb la de les eleccions generals, on, ha dit, va obtenir "un resultat molt per sobre del que es podia esperar". "En general hem tingut rendiments molt pitjors a les municipals i autonòmiques, i amb les europees no ho podem comparar", ha dit Pablo Iglesias.

I ha subratllat davant dels seus que té la "sensació" que "en aquest cas el paper dels lideratges va jugar un rol molt important" com, segons la seva opinió, avalen els resultats de José María González, Kichi, a Cadis o els d'Ada Colau a Barcelona. "El resultat de Kichi a Cadis és espectacular", ha posat de relleu Pablo Iglesias.

Segons el seu parer, tota l'organització haurà d'abordar des d'ara les seves "dificultats" per convertir-se en un referent territorial, una tasca que, encara que no ho ha dit, dependrà des d'avui del nou secretari d'Organització de Podemos, el diputat canari Alberto Rodríguez.

Iglesias vol imposar el segell Podemos a les confluències

Un altre dels problemes a què ha al·ludit Pablo Iglesias i que ja va voler abordar l'any passat quan va demanar, sense èxit, que el nom de Podemos fos a totes les paperetes electorals, és la diferent nomenclatura amb què es presenta la formació a cada territori. "Som especialistes en tenir un nom diferent a cada territori", s'ha queixat Pablo Iglesias, que ha ironitzat sobre que en campanya electoral havia de preguntar en arribar a una ciutat: "Companys, com ens diem aquí?".

"Si això ens ha generat confusió a nosaltres, crec que és evident que a molts ciutadans també", ha assenyalat Pablo Iglesias.

Els canvis en l'organització

El Consell Ciutadà Estatal de Podemos ha aprovat amb 42 vots a favor i cap en contra la reorganització de l'executiva plantejada per Igleias, que confirma a Alberto Rodríguez com a nou secretari d'Organització i relega a Echenique a secretari d'Acció de Govern, Accío Instituiconal i Programa. Idoia Villanueva passa a ser secretària d'Internacional (càrrec que ocupava PAblo Bustinduy); Ana Marcello puja a la Secretaria de Círculos y Participacion, y Ione Belarra passa a ser secretaria de Coordinació Executiva. Apareix una nova Secretaria, la d'Àmbit Rural i Espanya Buidada, que ocuparà Pablo Fernández.

Noèlia Vera, portaveu

Noèlia Vera serà la nova portaveu del partit, i es mantenen a Secretaria Civil, a Comunicació i a Economia Rafa Mayoral, Juanma del Olmo i Nacho Álvarez. Meri Pita ocuparà la secretaria de Plurinacionalitat, Pilar Garrido la de Polítiques Socials, Sofía Castañón la de Feminismes i Cultura, Miquel Urbán la se Memòria Història, Gloria Elizo la de polítiques contra la corrupció i Txema Guijarro la d'Anàlisi Electoral i Discurs.