El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha considerat avui que és "una vergonya" que els "violadors" del cas de La Manada hagin estat condemnats a nou anys i ara es demani per a l'expresident de la Generalitat Oriol Junqueras 25 anys de presó pel cas del procés.

En un míting en la Gran Trobada Municipalista que la formació morada celebra avui a Alcorcón (Madrid), Iglesias ha criticat aquesta petició de penes, però també l'actitud dels grups independentistes i fins i tot del govern central per no haver sabut "ser audaç" en aquest cas.

Però s'ha preguntat per què això ha de fer fracassar l'acord per aprovar els pressupostos i ha qüestionat "en què beneficia la situació processal dels polítics catalans que no s'apugi el sou mínim".

"Per què ha de pagar la falta d'audàcia del govern actual la gent treballadora?", ha plantejat Iglesias, després de reconèixer que l'aprovació dels pressupostos pactats amb l'Executiu, "és una mica més lluny que fa tres dies".

En aquest sentit, ha apuntat que si finalment ha d'haver-hi eleccions el 2019, Podemos sortirà "a guanyar", tot i que abans ha apel·lat als partits independentistes catalans perquè donin suport a l'aprovació dels pressupostos a desgrat de les acusacions contra els líders del "procés" empresonats. A aquests, Iglesias els ha dit que entén "la seva ràbia i el seu escepticisme", i fins i tot que els comparteix, davant un govern que "segurament no ha sabut ser audaç".

"Si aquests pressupostos no surten aprovats, els principals perjudicats seran els treballadors i les treballadores i la gent corrent de Catalunya i Espanya", ha advertit Iglesias, qui ha puntualitzat que l'acord pressupostari a què han arribat amb el govern espanyol no és un èxit del PSOE, ni de Podemos, "sinó de la gent". 

Per això ha demanat als independentistes catalans continuar empenyent "tots junts" i dialogar perquè allò que està en joc no són només uns pressupostos, sinó que Espanya estigui governada els propers anys pels progressistes o "que arribin els alumnes de Bolsonaro, el que més s'assembla a l'extrema dreta a Espanya".

Per a Iglesias és una vergonya que hi hagi una petició de 17 anys de presó per als Jordis, mentre que "el responsable d'una guerra il·legal i de la corrupció a aquest país es permet recórrer els platós explicant què és la democràcia", en referència a l'expresident del govern espanyol José María Aznar.

Així, ha conclòs que és "una vergonya" que a Espanya la llei "no és igual per a tothom".