Malgrat la reunió entre els presidents Pedro Sánchez i Quim Torra, de la mesa de diàleg se’n sap ben poca cosa a aquestes altures. Encara no està tot tancat malgrat que s’hauria d’haver constituït abans del 28 de gener, segons l’acord PSOE-ERC. Però les posicions continuen allunyades. Sense anar més lluny, el president Torra continua reclamant la figura d’un mediador com establia l’acord de Pedralbes. A La Moncloa ja no volen sentir parlar de “relators” com els que van desembocar en la manifestació de Colón.  El màxim que pot oferir Sánchez és un nom: el vicepresident Pablo Iglesias, el mediador a l’ombra.

Aquest mateix dilluns, el líder de Podemos va confirmar que formaria part de la delegació de La Moncloa al fòrum bilateral. És l’únic nom que es coneix. I fonts de l’executiu ho admeten: és per facilitar la interlocució entre els dos governs. Consideren que el seu perfil és idoni, per la seva empatia amb l’altra part. No debades, ha tingut interlocució tant amb els presos polítics com amb l’exili. “El president tria els interlocutors que millor facilitaran el diàleg i la comunicació amb la delegació catalana”, assenyalen aquestes fonts. Això sí, afegeixen que la posició sobre Catalunya serà comuna i que “no hi haurà canvis”.

Iglesias representa per al govern espanyol un punt d’acostament amb la contrapart, que està “a les antípodes”. El vicepresident segon ja ha actuat de mediador a l’ombra en altres ocasions, com quan li va tocar reunir-se amb Oriol Junqueras a la presó de Lledoners ara fa un any, per la negociació dels pressupostos de l’Estat. Des del faristol del Congrés, durant el debat d’investidura ara fa un mes, també va tenir un record amb els presos i exiliats. Ahir, després de confirmar la seva presència a la mesa de diàleg, ja va deixar clar que “qualsevol tema és legítim”, també l’autodeterminació, i que per tant “no pot ser exclòs.

La missió principal és mantenir Junts per Catalunya, el més escèptic de tots, assegut a la mesa de negociació. Li interessa al PSOE, que tindrà més garantida la seva estabilitat parlamentària mentre el diàleg es mantingui i vagi donant fruits, a poc a poc, sense pressa. També li interessa a ERC, que ja ha beneït la presència d’Iglesias. A Calàbria li interessa que la formació de Puigdemont i Torra s’hi involucri amb la mateixa energia i no es converteixi en una arma llancívola en plena campanya electoral (com amb els pressupostos de la Generalitat). Els republicans estan molt involucrats perquè s'hi juguen molt. Durant els últims dies han continuant mantenint reunions de treball a Madrid durant els últims dies. Hi han assistit els negociadors amb el PSOE, Martat Vilalta i Josep Maria Jové. Gabriel Rufián ja ha visitat La Moncloa.

Des de La Moncloa insisteixen: aquest conflicte va per llarg. “Les posicions amb la delegació catalana són molt grans, estem a les antípodes”, constaten fonts de La Moncloa, que asseguren que “seria ingenu pensar que podria haver-hi resultats a curt termini”. És per això que reclamen “llums llargues” i “capacitat per a continuar dialogant”. Si és així, conclouen, “a mitjà termini segurament tinguem alguns acords”.

La reforma de la sedició, aviat

La previsió del govern de Sánchez i Iglesias és començar a treballar des del primer minut. És per això que ben aviat obrirà el meló de la reforma del Codi Penal. Serà aquest primer semestre de l’any, segons La Moncloa. Aquesta reforma transversal inclourà, a banda del consentiment sexual, la revisió dels delictes de rebel·lió i sedició, que permetria rebaixar les penes i deixar en llibertat els presos polítics catalans. Al govern de l’Estat són conscients que, mentre hi hagi dirigents polítics i socials a la presó, tot serà més complicat. "No és bo", resumia Miquel Iceta aquest cap de setmana.