[video width="720" height="404" mp4="https://www.elnacional.cat/wp-content/uploads/2016/03/1ytrpZicUwf7QhFM7Ei1A1.1100.mp4"][/video] Vídeo: Atlas   Crida desesperada dels podemistes perquè Pedro Sánchez canvïi de rumb. El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha llançat una advertència al socialista des de la tribuna del Congrés: "vigili amb la taronja mecànica". Amb l'habitual i estratègic to polític de preocupació Iglesias li ha demanat que "deixi d'obeir els cants de sirena que porten al naufragi" que considera que derivaran en una segona entrega en què se l'aparti. "La nostra lleialtat serà igual de ferma si rectifica i es posa d'acord amb nosaltres", ha defensat Iglesias, estenent la mà de la seva formació a negociar perquè "els números donen". Ara bé, "avui votarem que no" perquè "jo no traeixo la meva gent" i "de l'engany res floreix".

El programa de govern

El pacte amb Ciutadans és una "victòria" d'Albert Rivera. I el rebuig és total. "Impossibilita revertir els efectes més durs de la crisi", ha afirmat el líder de Podemos, remarcant que, entre d'altres coses, "eludeix l'imprescindible derogació de la LOMCE". La vivenda i la matèria laboral també ha estat motiu de crítica. "Han deixat oberta la porta a l'abaratiment de l'acomiadament i les facilitats per despenjar-se dels convenis col·lectius". "No s'estranyi si algun dia li diuen que entregui la S i la O del nom del seu partit", ha clamat Iglesias.

"En contra del 80% dels catalans"

El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, també ha intervingut al ple d'investidura, després de l'acord dins Podemos per repartir-se els temps i torns de paraula. Domènech ha reivindicat que "el pacte d'avui diu que la realització d'un referèndum no es pot fer i això es gira en contra del 80% dels catalans". "La seva retòrica i les seves lluites només evidencien que s'ha acabat el bipartidisme", ha defensat el de Barcelona En Comú, que entén que "avui votem una proposta d'acord de gobern i no només la cerca d'uns vots". Per això ha recordat que el seu grup "no oblidarem que aquí qui ha lluitat contra la crisi i desafiat el sistema polític ha estat la gent a les fàbriques, als carrers, a les places". "Són qui porten l'esperança càlida del canvi", ha conclòs amb posterior petó amb Iglesias.

Zero concessions

La resposta del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat clara: no hi haurà concessions a Catalunya. Ni referèndum ni acord d'investidura. "No permetré que la governabilitat d'Espanya recaigui sobre els partits independentistes", ha afirmat. "Hem de solucionar la crisi a Catalunya i reconèixer la seva singularitat", ha dit, però "abans que vostès arribessin ja hi havia a Catalunya els companys del PSC que, a l'Estatut, reconeixien els seus drets i singularitats". Sobre la negativa dels de les files morades a donar el sí avui a la seva investidura, Sánchez ha retret que no se sumin al que creu que seria un govern "reformista". "Vostès no volen votar pel canvi", ha acusat el socialista.