Pablo Iglesias ha guanyat la batalla i Podemos no anirà en coalició amb Sumar a les eleccions a la Xunta de Galícia del 18 de febrer. Les bases del partit han rebutjat el preacord aconseguit entre la seva filial gallega i la plataforma de Yolanda Díaz amb un 62,36% dels vots, segons les dades oficials publicades aquest dissabte després de la consulta realitzada entre dijous i divendres. Les bases de Podemos Galícia estaven cridades a decidir si avalaven o rebutjaven anar en coalició amb Sumar i la resposta ha estat contundent. El criteri majoritari de la militància és deslligar-se de la formació que lidera Yolanda Díaz per a aquesta cita electoral, seguint el criteri de la direcció estatal de Podemos, que va marcar distàncies, si bé va deixar clar que Podemos Galícia tenia autonomia i eren els seus electors els que havien de decidir.

Segons han acordat les basses, Podemos presentarà la seva pròpia candidatura a les eleccions gallegues amb l'elecció de la llista de Transformar Galícia, que encapçala Isabel Faraldo, qui serà la candidata de la formació habitada a presidir la Xunta de Galícia. Isabel Faraldo, que va ser regidora de Podemos a l'Ajuntament de la Corunya i és militant de Podemos des de la seva fundació en 2014, és la candidata ‘oficialista’.

Preacord rebutjat

Segons el preacord, ara rebutjat, a què havien arribat Sumar, Podemos i Esquerra Unida, l'encara portaveu de Sumar en el Congrés, Marta Lois, seria el cap de llista de la candidatura. El preacord reservava a Podemos Galícia el segon lloc de la circumscripció per la Corunya i el primer per Lugo, així com el tercer d'Ourense i el quart per Pontevedra, mentre que Sumar es quedava amb el primer lloc a la Corunya i Pontevedra, amb més possibilitats d'aconseguir escó.

La votació de les bases de Podemos a Galícia no fa una altra cosa que certificar el divorci existent entre la formació morada i Sumar, que ja va quedar plasmada en la decisió de Podemos d'abandonar el grup parlamentari en el Congrés dels Diputats. Així, malgrat les distàncies marcades per la direcció nacional en el cas de la candidatura gallega, figures històriques lligades al partit sí que van marcar opinió sobre el criteri que havia de prevaler en la consulta per a avalar el preacord amb Sumar. L'exlíder del Podemos, Pablo Iglesias, va recomanar en una editorial en el mitjà que dirigeix, Diario Red, rebutjar la coalició i demanar el vot per al BNG. Per part seva, el cofundador del partit, Juan Carlos Monedero va mostrar les seves discrepàncies amb Iglesias, i va defensar votar a favor de concórrer al costat de Sumar als comicis a la Xunta de Galícia per a evitar una fractura en l'esquerra. Amb tot, va considerar l'oferta de Sumar d'"arrogant" i un "parany".

Satisfacció de Ione Belarra

La secretaria general de Podemos, Ione Belarra, s’ha felicitat pel resultat de la consulta a les bases. “La gent de Podemos vol que el nostre projecte sigui respectat. Estic orgullosa del que som, del que hem fet i del que podem fer en el futur. Som l'única organització en la qual no manen dirigents sinó la gent. Sí que es pot”, ha destacat a la xarxa X. Ione Belarra, que ha felicitat la candidata Isabel Fajardo i al seu equip, ha destacat que una àmplia majoria “ha dit alt i clar que el projecte transformador de Podemos ha d’estar present a les eleccions gallegues”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!