Ja és oficial: Pablo Iglesias estarà en representació d'Unidas Podemos a la mesa de diàleg bilateral de governs. Així ho ha confirmat el mateix vicepresident del govern espanyol, que ha explicat que així li ho va demanar el mateix president Pedro Sánchez. Aquest fet afavorirà que al fòrum entre l'Estat i la Generalitat també s'hi assegui el seu homòleg català, el vicepresident Pere Aragonès. El líder de Podemos s'ha limitat a confirmar que hi seran tant ell com Sánchez, però no ha volgut revelar altres noms. Un dels millor posicionats és el ministre de Sanitat, el català Salvador Illa.

En una entrevista aquest dilluns al migdia a La Sexta, el vicepresident segon del govern espanyol ha confirmat la seva presència i ha assegurat que s’hi “esforçarà molt” i que “tractarà de ser útil”. En aquest context, ha admès que “serà llarg”, que “no es resoldrà en qüestió d’hores”, perquè és una “realitat històrica” des d’almenys fa 200 anys. “El que puguem fer requerirà destresa i capacitat de trobar fórmules que no seran 100% satisfactòries”, ha reiterat.

Preguntat sobre el contingut del diàleg entre governs, on el Govern defensarà l’autodeterminació, Pablo Iglesias s’ha limitat a defensar que “qualsevol tema és legítim” i per tant no pot ser “exclòs”. A partir d’aquí, no ha anat més enllà per no “precondicionar” les negociacions des dels mitjans de comunicació. Des de la discreció, ha defensat, els pactes podran arribar “molt abans” i seran “millors acords”. El contrari, ha avisat, “seria una irresponsabilitat”. En tot cas, ha deixat clar que la posició del govern espanyol “serà sempre comuna”.

Pel que fa a la figura del mediador, que ha tornat a posar sobre la taula el president Quim Torra, s'ha situat en els mateixos termes que el PSOE. En aquest sentit, el líder de Podemos ha assenyalat que “no està previst” i que les “regles de joc ja estan damunt la taula”.

Negociar els pressupostos

Sobre els pressupostos de l’Estat, Pablo Iglesias ha assegurat que s’hi “deixaran la pell” perquè hi hagi comptes públics “el més aviat possible”, i que el convenciment del govern espanyol és que “no hi ha eficiència econòmica si no hi ha justícia social”. Això sí, el vicepresident espanyol ha admès que “costarà” i que hauran de negociar i cedir amb diverses formacions, com ERC. “Qui alguna cosa vol, alguna cosa li costa”, ha valorat.