El grup de suport a Valtonyc i el raper Pablo Hasel denuncien a l'Eurocambra els "atacs" a la llibertat d'expressió a l'Estat. Després de la fugida del cantant a Bèlgica per evitar l'ingrés a presó i que el Ministre de Justícia, Rafael Catalá, hagi demanat una euroordre de detenció per Valtonyc, aquest dijous se celebra un acte al Parlament Europeu per la llibertat d'expressió i de premsa a Europa, on s'està parlant sobre la situació. 

El conseller de cultura, Lluís Puig i Gordi, ha estat present entre els assistents de l'acte. Pablo Hasel ha denunciat que "no és que a l'Estat espanyol la llibertat estigui en risc, és que no n'hi ha". "Ningú de nosaltres no té llibertat per poder criticar la monarquia, la brutalitat policial o l'esglèsia amb total tranquil·litat, perquè si ho fem sabem que podem ser detinguts", afirma Hasel.

Pablo Hasel denuncia els periodistes "fachistes de dretes" que tenen total llibertat sense cap impunitat.

Aquesta iniciativa, ha estat impulsada pel BNG i els Verds - EFA, i està coordinada per l'eurodiputada Anna Miranda (BNG). L'acte comptarà amb una àmplia representació d'escriptors, músics i periodistes de diversos indrets del l'Estat que han processats o condemnats per expressar públicament les seves idees. 

Periodistes i artistes han criticat la repressió de l'Estat

La jornada també ha comptat, entre altres, amb la periodista Beatriz Talegón, l'escriptor Suso de Toro o el corresponsal de Libération a Brussel·les Jean Quatremer. Talegón ha criticat la popularment anomenada 'Llei mordassa' i "l'excessiu ús de dret penal" així com "el debilitament" de la separació de poders a l'Estat. "La manca de llibertat d'expressió és un símptoma d'una falta de democràcia claríssima", ha dit Suso de Toro. "Això, Europa, és avui el Regne d'Espanya", ha sentenciat l'escriptor.



En la taula de ponents centrada en les xarxes, el Youtuber Alex Garcia, investigat per "enaltiment del terrorisme" pels vídeos al canal conegut com Resistencia Films, ha explicat el seu cas. "Ens pensem que és alguna cosa nova però l'absència de llibertat política ve del 1939". "La transició va ser l'última maniobra del feixisme per agafar-se al poder", ha dit García.

El periodista Boro LH, de 'Kaos en la Red' i 'La Haine', també acusat d'enaltiment del terrorisme, ha exposat que li demanen sis anys de presó pels fets ocorreguts durant una manifestació de protesta contra la monarquia. "M'acusen falsament d'haver agredit dos policies", ha lamentat. "Molts casos no han començat amb la llei mordassa però sí que s'han agreujat", ha afegit. El periodista ha condemnat també que mentre que "opinar surt molt car" per a alguns a l'Estat mentre surt "gratis" per a la ultradreta. El periodista ha conclòs la seva intervenció estripant una imatge amb Franco, Joan Carles I i Felip VI: "El que hem de fer és trencar amb ells i amb la falsa transició".