El vicesecretari de Comunicació del Partit Popular, Pablo Casado, es presenta per succeir Mariano Rajoy al capdavant de la formació, segons ha anunciat en una piulada, acompanyada de l'etiqueta #IlusionPorElFuturo.

En una compareixença on ha atès els mitjans a les 11.30h a la porta de Génova, el pre-candidat ha advocat per no "arrossegar els peus", una al·lusió subtil al president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, qui dubta, encara no ha oficialitzat la seva candidatura i qui va assegurar la setmana anterior que prendria una decisió al cap de setmana. El temor que Feijóo no es presentés feia dies s'havia apoderat d'alguns dirigents populars.

El fet és que Casado no és l'única personalitat que fa el pas endavant, davant dels dubtes del líder gallec. Ja la setmana anterior, l'exministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va dir que recolliria avals i només retiraria la candidatura si Feijóo en presentava la seva.

Enmig de la incertesa, aquest dilluns Margallo ha fet oficial que es presentarà als seus 74 anys per liderar la formació i "ser president en dos anys". De fons, Margallo podria buscar contrarrestar la possibilitat que l'exvicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría es postul·li, reavifant així la tensió entra ambdós.

Casado ha reivindicat la seva trajectòria com a diputat i abans president de les joventuts de Nuevas Generaciones i ha apel·lat a recuperar el vot de "Ciudadanos, VOX i la societat civil" que hauria perdut la confiança en el PP. "Crec que tinc més futur que passat" ha asseverat, en considerar l'edat i trajectòria de la resta de contendents. 

De fet, Casado, diputat per Àvila nascut el 1981, és llicenciat en Dret per la Universitat Complutense. A més té un màster en Dret Autonòmic i Local per la Universitat Rey Juan Carlos (aquest darrer títol està sent investigat pel centre). Des de juliol de 2015 forma part de la cúpula del PP com a vicesecretari general nacional de Comunicació, abans va ser diputat autonòmic a l'Assemblea de Madrid. També va ser director de gabinet de l'expresident espanyol José María Aznar entre 2009 i 2012.

En aquest sentit, ha reivindicat tant el llegat de Rajoy, com el de José María Aznar. "He tingut la sort de treballar amb les dues ultimes persones que han portat el PP a dalt de tot i sobretot enarborant principis i valors i els programes que feien falta per a tots els espanyols" ha exposat.

Això passa després que Aznar s'oferís fa un parell de setmanes a "reconstruir" el centredreta i Rajoy li respongués a la Junta Directiva Nacional del passat dilluns que el partit havia de ser "independent" i que "ningú de fora" havia de dir la seva –Aznar va deixar la presidència d'honor de la formació l'any anterior. 

Les candidatures per succeir Mariano Rajoy s'han obert dilluns i es tanquen dimecres. Qui també vol provar sort és l'expresident de Nuevas Generaciones del País Valencià, José Luis Bayo, i el secretari executiu de relacions internacionals del PP, José Ramón García-Hernández.

Aquestes són les quatre candidatures presentades de manera oficial; ara bé, diferents càrrecs populars estan pendents de si també fan el pas el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, l'exvicepresidenta Sáenz de Santamaría, la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, o bé l'exministre Íñigo de la Serna.

El Congrés per escollir successor se celebrarà els dies 20 i 21 de juliol i fins aleshores els candidats tindran temps per fer campanya electoral interna.