El tàndem Casado-Cayetana ha escollit un espai carregat de simbolisme per la parada a Catalunya de la campanya del candidat del PP a la presidència del govern espanyol. El saló Martí L'Humà, a tocar del Saló del Tinell. Allà va segellar-se el primer tripartit, l'any 2003, que deixava fora de qualsevol equació el PP, "un dels episodis més tristos de la història recent", ha afirmat Casado, "el partit socialista va construir un cordó sanitari". Anys abans, el 1976 allà mateix va pronunciar el seu primer discurs el rei Joan Carles I. 

Una sala petita, que ha reunit una setantena de quadres del partit. L'acte ha comptat amb una estrella invitada, l'exsocialista i exfundadora d'UPyD Rosa Díez. L'objectiu de la imatge: ressuscitar la mà dura contra l'independentisme i combatre la fragmentació de vot, taponant les fuites cap a Cs i VOX que l'abril passat van enfonsar el PP als pitjors resultats de la seva història. 

Durant la seva intervenció, Casado ha fet un repàs històric, dibuixant les dècades dels 80 i 90 com els "bons anys". Una etapa que, segons ha explicat, va fracassar amb l'arribada de Zapatero i el pacte del Tinell. En la línia de l'actitud adoptada durant el debat electoral de dilluns, s'ha esmerçat en airejar la por a l'independentisme, donant per fet que si el PSOE treu un vot més que el PP, Pedro Sánchez recuperarà "la coalició Frankenstein", en al·lusió a l'intent d'acord entre els socialistes, Podemos i els partits independentistes. "No hi ha res més patriòtic que expulsar Pedro Sánchez del govern", ha sentenciat. 

Com sempre, Cayetana Álvarez de Toledo ha anat un pas més enllà, qualificant els socialistes de ser "infiltrats del nacionalisme". Alhora ha aprofitat per carregar contra Cs, pel fet que Arrimadas renunciés a presentar-se a la investidura a la presidència de la Generalitat després de la victòria a les eleccions del 21-D. També n'ha tingut per VOX, un partit que ha definit com a "tribalistes deslleials". 

El vot nòmada

Casado ha fet de teloner de l'autèntica protagonista d'avui. Constitució en mà, Rosa Díez ha pres la paraula per deixar clar que ha vingut perquè li "dóna la gana, sabent que era un acte de partit". L'excreadora de la desapareguda UPyD s'ha presentat com a "ciutadana sense carnet" que aquest 10-N exercirà un "vot nòmada", que es mourà de partit. 

Rosa diez   europa press

La presència de Rosa Díez -que en el seu dia va militar també al parit socialista i que amb UPyD va intentar una aliança amb Albert Rivera- és reivindicar l'esperit d'Espanya Suma, l'intent frustrat del PP de crear una llista unitària amb Cs. Els populars reclamen ara que el vot per la unitat d'Espanya s'aglutini en la candidatura de Pablo Casado, perquè "això no va d'esquerra o dreta, el que està en qüestió és l'ordre constitucional", ha defensat Díez. 

Crítica directa "a la recepta del valium i l'ibuprofè" del PP amb l'independentisme

L'acte, que ha comptat amb la presència d'històrics dirigents del PP català com Xavier García Albiol i Alberto Fernández Díaz, ha estat carregat de crítiques cap a la gestió que els populars van fer del conflicte català i que la pròpia Díez ha qualificat "d'entreguisme". És més, li ha fet prometre a Casado que això no es tornarà a repetir i ha demanat que "s'aprengui dels errors del passat" i no es torni "a caure en l'apaivagament del nacionalisme com a recepta". 

El líder del PP s'ha compromès amb la mà dura contra l'independentisme, al qual ha definit com a "turba". Díez s'ha mostrat satisfeta per haver esgarrapat la garantia de Casado que "no hi haurà més vàlium ni més ibuprofè" per gestionar la relació amb l'independentisme.