El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha advertit aquest dimecres que la seva formació rebutjarà al Congrés dels Diputats l'"indult encobert" que el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, vol dur a terme amb la reforma dels delictes de rebel·lió i de sedició per treure els presos del 'procés' de presó.

Segons la versió del líder popular, Sánchez vol canviar el Codi Penal per treure de la presó "als seus socis condemnats per sedició", amb referència al líder d'ERC, Oriol Junqueras, i a la resta de condemnats per sedició, que d'aquesta manera es podrien beneficiar d'una rebaixa de les seves condemnes.

La portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero, ha confirmat aquest dimarts la voluntat del president de promoure al Congrés dels Diputats un "debat obert, previ contacte amb els grups parlamentaris" sobre la reforma del Codi Penal que inclogui la "tipificació dels delictes vistos respecte als comportaments produïts a Catalunya", amb referència a la rebel·lió i la sedició.

Indult per investidura

"És un indult encobert per pagar els seus vots en la investidura", ha denunciat Casado en un missatge publicat en xarxes socials sobre l'abstenció d'ERC que va possibilitar que tirés endavant la investidura de Pedro Sánchez.

Encara que des de l'Executiu no està decidit si la proposta de reforma del Codi Penal partiria del Govern amb la presentació d'un projecte de llei o del Grup Socialista amb una proposició de llei, el PP ja ha avançat el seu rebuig d'aquesta modificació.

"Una cessió intolerable que rebutjarem en el Parlament, com l'amnistia que exigeixen els independentistes," ha assenyalat Casado sobre això.

Si el PSOE aspira a reformar el Codi Penal amb el suport del PNB i de partits independentistes difícilment la revisió podria anar encaminada a endurir aquest tipus de delictes.

Allargar la mà

Des del Govern s'avança que s'allargarà la mà al PP per intentar sumar-lo a l'acord respecte de la reforma del Codi Penal perquè es tracta d'una revisió de tal calat que seria bo que comptés amb el consens d'un partit de govern com el PP per garantir el manteniment en el temps d'aquesta reforma.

Des del PP, el seu portaveu en el Senat, Javier Maroto, ha denunciat que aquesta mesura no és més que "un "indult ocult" per part de Sánchez, que és "el mateix que entrar per la porta del darrere" en deixar-los una pena menor que els permeti als polítics independentistes empresonats "ser als carrers a la cantonada". "És un indult encobert i em sembla alarmant perquè va en la línia que deia Rufià en el debat d'investidura", ha insistit.

"Perquè l'entengui tothom, és un a veure com traiem Junqueras i els altres com més aviat millor de la presó que és el que demanava Rufià en el debat d'investidura. Perquè reduir les penes del Codi Penal afavoreix els polítics acusats de rebel·lió", ha destacat Maroto, qui ha puntualitzat que Sánchez està fent "exactament el que li demanen" els independentistes que passa per la seva reunió amb Torra i la rebaixa de les penes en el Codi Penal.