El líder del Partit Popular, Pablo Casado, en plena escalada de tensió contra el govern espanyol i, per descomptat, contra el Govern català, ha pujat un graó més en el camí que ha engegat aquesta setmana i que podria tenir el seu clímax a la manifestació convocada diumenge a Madrid explícitament en contra del diàleg polític.

Després d’acusar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d’haver comés alta traïció —un delicte que podria arribar a ser penat amb una condemna de vint anys de presó— i d’assegurar que l’agenda catalana és “l’agenda d’ETA”, aquest divendres, en un article d’opinió publicat al diari El Mundo s’ha situat gairebé a només un pas d’encapçalar un pronunciamiento dels que sovintejaven a Espanya durant el segle XIX i encara durant el XX.

L’article, titulat “A llenar las plazas para llenar las urnas”, és un reguitzell d’insults i desqualificacions als governs català i espanyol. Del Govern de Quim Torra afirma que és “colpista, xenòfob i supremacista”, a més d’acusar-lo de “bloquejar les institucions legítimes i el pluralisme”. Res de nou en el discurs de Casado, de fet. Pel que fa a Pedro Sánchez, però, hi ha un bri de novetat quan assegura que ha posat “la nació espanyola de genolls” i ha “arrabassat a la justícia la seva espasa quan més la necessita i la clava a l’esquena de la nació”, cosa que rescata, per cert, el conegut concepte de la punyalada per l’esquena com a explicació dels mals d'un país.

Tot i que aparentment el motiu del text és cridar a la manifestació convocada per a diumenge, en què a més de PP i Cs també participaran els seus aliats ultres de Vox i un seguit de grupuscles neonazis, Casado fa tota una argumentació per carregar contra l’actual govern espanyol des del to èpic i abrandat del discurs espanyolista multisecular amb expressions com ara “direm alt i clar que Espanya romandrà dreta malgrat el seu govern” i “el govern és de la nació i la nació ha dit prou”, per advertir a Sánchez que “no es pot faltar a la promesa de guardar i fer guardar la Constitució expressada solemnement davant el cap de l’Estat”.

“La nostra Constitució és sagrada”, assegura Casado, però supera aquesta afirmació amb tot un avís a Sánchez: “La nació espanyola és un fet moral que la immoralitat nacionalista no pot suportar”. Per tot plegat assegura que “ni acceptem l’amenaça socialista ni acceptem la rendició socialista”. I per això crida a omplir els carrers “de pàtria”.

Esborra el PSOE del constitucionalisme

A més, Casado esborra el PSOE del bloc constitucionalista i assegura que aquest partit “ha mutat en una cosa diferent, en el partit de Sánchez”, una formació política que “no ha estat als balcons, no vol ser a les places i tampoc a les urnes”, i a més “prefereix ser govern en el sistema que imposen els nacionalistes que ser oposició dins la Constitució”. “I quan s’està més còmode amb qui l’ataca que amb qui l’acata, és que s’ha deixat de ser constitucionalista”.

“No pot presidir el govern d’Espanya qui s’avergonyeix d’Espanya”, continua Casado, i assegura que està preparat per concloure amb una arenga: "El diumenge, la nació al carrer”.