El president del PP, Pablo Casado, va afirmar ahir que la seva formació no "tolerarà la cessió" de les competències penitenciàries al País Basc, atès que ja es van cedir de forma "irresponsable" a Catalunya, i va dir que si governa recuperarà aquesta competència per a l'Estat, perquè s'ha creat un "sistema paral·lel amb presons de primera i de segona, en relació amb presos de primera i de segona". Per això, i en referència als presos polítics, afirma que "els colpistes tenen un règim diferent de trucades, de visites, de sortides al pati i al locutori", per afegir que "això només passa als narcoestats o en les dictadures".

En declaracions als mitjans a Adra (Almeria) dins de la campanya de les eleccions andaluses, Casado va afirmar que al PP li sembla una "gran irresponsabilitat que se cedeixi a la possibilitat que els presos etarres siguin tractats de forma diferenciada"; també va dir que han de "complir les penes, demanar perdó i ajudar a aclarir els més de 300 assassinats que encara continuen impunes".

Així, va lamentar l'acostament de 13 presos etarres i del GRAPO, perquè, a parer seu, això no és només el "final de la dispersió", sinó també un acostament al País Basc per poder cedir les competències penitenciàries i que amb els etarres passi "el mateix que amb els independentistes".

Ha dit que el PP proposarà una modificació a l'article 72.6 de la Llei General Penitenciària perquè sigui obligatori no només renegar de la "violència d'una banda terrorista que ja ha desaparegut", sinó també col·laborar de forma efectiva per resoldre els crims impunes per passar del primer al segon grau, i del segon al tercer grau.

Moldificar el Codi Penal

A més, el PP vol modificar l'article 578 del Codi Penal perquè el delicte d'enaltiment d'actes terroristes també afecti ala mateixa convocatòria d'aquests actes; segons Casado, molts dels responsables d'organitzar-los "els convocaven a última hora", jugant" amb les guàrdies dels jutjats.