El titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona finalment ha admès a tràmit investigar l'expresident del Partit Popular Pablo Casado, per les declaracions contra l'escola catalana que va fer el desembre passat, segons ha confirmat aquest dimecres el gabinet de premsa del TSJC. La Generalitat va presentar una querella contra Casado per fomentar l’odi contra l’escola catalana, ja que va afirmar en un acte a Galícia que hi havia professors amb instruccions de no deixar anar al lavabo nens perquè parlen castellà. També va assegurar que se'ls posava pedres a les motxilles. El jutge Santiago García investiga l'exdirigent popular pels delictes d’injúries, calúmnies i un delicte d’odi o discriminació i l'ha citat a declarar el proper 30 de gener a través d'una videoconferència.

Pablo Casado va fer aquestes declaracions en un acte a Galícia enmig de la polèmica política per la decisió judicial que va obligar una classe d'una escola de Canet de Mar a impartir el 25% de les classes en castellà. L’escola catalana va tornar a ser el centre de la confrontació política, i les noves lleis catalanes per superar l’aplicació del 25% de castellà a tots els centres educatius, com va imposar el TSJC, és ara a la teulada del Tribunal Constitucional, que ha de resoldre si són normes anticonstitucionals. Pel TSJC sí, ja que assegura que no estableix de forma clara que el castellà ha de ser llengua vehicular, com el català.

En la resolució, a més de citar Casado com a querellat, el magistrat també ha demanat al Partit Popular la gravació completa de la roda de premsa on va fer les declaracions, i els mitjans d'informació que van assistir a l'acte.

El Suprem envia la causa a Barcelona

La Generalitat va presentar primer la querella al Tribunal Suprem perquè aleshores Casado tenia condició d'aforat, però poc després la va perdre en deixar de ser diputat al Congrés. El Suprem va arxivar la querella i l'executiu català en va interposar una altra a un jutjat ordinari de Barcelona, que es va inhibir a favor d'un de la Corunya perquè les declaracions s'havien fet allà, però la Generalitat va presentar recurs contra el trasllat, i finalment, la investigació es farà a Barcelona.

Les declaracions de Casado van provocar una reacció de rebuig a les xarxes socials, i fins i tot quatre persones són investigades per delicte d'odi contra la família de Canet de Mar que va demanar el castellà en la classe de la seva filla. Un dels investigats va assegurar que feia befa de les declaracions dels liders populars.