“La piulada era de befa i mofa contra els polítics del PP i de VOX que diuen barbaritats contra l’escola catalana. En cap cas incitava contra la família de Canet de Mar.” Jordi, investigat per haver piulat el desembre passat que es podien fer canelons amb nens castellanoparlants, ha argumentat així el motiu dels seus escrits a Twitter aquest dilluns davant el jutge que l’investiga per incitar a l’odi a la família de Canet de Mar, que va aconseguir que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ordenés que a la classe de la seva filla es fes el 25% de castellà. Jordi ha pogut declarar en català amb un traductor, ja que el seu advocat, Francesc González, l’ha sol·licitat després que el titular del jutjat d’instrucció 12 de Barcelona digués als dos primers investigats, dijous passat, que no entenia el català i els forcés a declarar en castellà.

Per sorpresa, cap representant de la Fiscalia de Barcelona no s’ha presentat a la declaració, com l’1 de setembre.  La portaveu de la Fiscalia de Barcelona ha informat que els dos fiscals especialitzats en delictes d'Odi estan de vacancesEls advocats de les acusacions de VOX i d'altres entitats espanyolistes tampoc s’han presentat al jutjat.

Querella de la Fiscalia

 La Fiscalia de Barcelona ha estat qui ha impulsat la querella contra quatre ciutadans catalans per haver humiliat a la família de Canet de Mar i als opositors de la immersió lingüística. El desembre passat va investigar a més d'uns cinquanta ciutadans per les piulades vers la polèmica de la immersió lingüística a Catalunya. Les seves defenses sostenen que les piulades s’emparen en la llibertat d’expressió i no han comès cap fet delictiu. Els quatre investigats no es coneixen entre ells, ni són de Canet de Mar, ni comparteixen cap grup. Jordi ha afirmat que "té respecte per a les persones que diuen que estan en contra de la immersió lingüística", però el que volia evidenciar amb la piulada "són les barbaritats que es diuen contra l’escola catalana, com va dir Pablo Casado del PP, que als nens els posen pedres a la motxilla”, ha explicat als periodistes, en sortir de la declaració davant del magistrat Sergio Escalona. El quart investigat citat aquest dilluns, i defensat per l’advocat Josep Rosell, s’ha acollit al seu dret de no declarar.

Crítics amb l'informe dels Mossos

En la querella, la fiscalia sosté que Jordi, veí de Barcelona, es mofa de la menor de Canet de Mar i la “cosifica”, tot dient que es poden fer canelons. “Els canelons els farem de carn de nen castellanoparlant com s’ha fet tota la vida”, va piular el 9 de desembre de 2021 i en fa alguns més sobre aquest tema. Jordi ha insistit que va publicar aquest escrit a Twitter contra el que deien els polítics i en el context de les dates nadalenques, on a Catalunya és tradició fer i menjar canelons per Sant Esteve, i no pas pel conflicte de Canet de Mar. L’investigat ha declarat que arran d’aquesta piulada va rebre amenaces del diputat Albert Terradas de Vox, dient-li “escombro i només apreneu a cop de porres”. També va ser assetjat a les xarxes socials, i en ser assenyalats pel partit ultra, va ser investigat. Així ho ha denunciat avui al jutjat i la seva defensa aportarà les piulades amenaçadores que va rebre.

El seu advocat també lamenta que des dels Mossos d’Esquadra, a petició de la fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació, es va fer un informe esbiaixat, on només es recollien piulades seves anteriors i posteriors al cas de la família de Canet de Mar, sense contextualitzar, ni recollir els insults i amenaces que va rebre. “Els Mossos van venir a buscar-me a casa!”, recorda Jordi i el trasbals viscut ell i la seva família.

El pròxim 12 de setembre està citada la família de Canet de Mar al jutjat, la qual haurà d’expressar si se sent perjudicada pels insults rebuts a les xarxes. Després, les defenses esperen demanar l’arxivament d’aquesta querella per falta de fets delictius.  Precisament, avui ha començat el curs escolar 2022-23, amb la sentència del 25% de castellà, que el TSJC va imposar a tots els centres suspesa, ja que s'ha vist superada amb la nova normativa del Govern.